MEDI AMBIENT

« Perpi-UrbaGreen », hortes urbanes a Perpinyà

Es desenvolupa l’agricultura a les grans ciutats

Horta urbana de Victoria , Canadà ©  Balconygarden
Horta urbana de Victoria , Canadà © Balconygarden

Cultivar fruites i verdures a la ciutat és la base del projecte "Perpi-UrbaGreen", que consisteix a transformar Perpinyà en una ciutat verda i responsable. Nàpols, Estrasburg i Figueres ja han obert el camí.

L’ajuntament de Perpinyà patrocina "Perpi-UrbaGreen", una iniciativa per plantar arbres i jardins urbans. Aquesta iniciativa, presentada el dimarts 2 d'abril, es basa en la presència de plantes a les zones urbanes mitjançant tècniques tradicionals i permacultura. En aquest projecte s'inclouen "boscos comestibles" reals, que invertiran part dels 20 parcs públics presents a la capital del Rosselló. Les teulades i els balcons també són apuntats per aquesta iniciativa inspirada en el High Line Park de Nova York i el parc René Dumont de París. Perpinyà, com Nàpols, Bolonya, Figueres, Mònaco o Estrasburg, pot modificar així la seva aprehensió de l’espai urbà reconnectant-se a si mateixa, perquè encara s'hi veia horts urbans passada la Segona Guerra Mundial.


En el marc del Pla climàtic de la Fidelíssima

 

Aqueixos horts, de tipus comunitari, són capaços de netejar l'aire, a l'exemple de Mèxic, i de reconstruir enllaços socials desgastats. Considerat a tota la ciutat, "Perpi-UrbaGreen" és una idea de Stéphanie Falcou, directora de la Fundació Via Domitia de la Universitat de Perpinyà. El passat mes de febrer, aquesta iniciadora va ser guardonat per "Perp'initiatives", una convocatòria a projectes organitzada per primera vegada, en el marc del Pla climàtic de l'Ajuntament. Aquest concurs també va premiar el concepte  "Contrebasse", referent a la creació d'una horta compartida en una part de les ribes del riu de la Bassa.