SOCIETAT

Mobilització a Perpinyà per a foragitar Bouteflika

A poques hores d’una possible dimissió del president algerià

Perpinyà, diumenge 31 de març © Col·lectiu Francoalgerià 66
Perpinyà, diumenge 31 de març © Col·lectiu Francoalgerià 66

El col·lectiu franco-algerià 66 ha aplegat gent, diumenge 31 de març a Perpinyà, per demanar la sortida d'Abdelaziz Bouteflika de la presidència algeriana. Aquesta partença és possible ja aquesta setmana.

Davant de la incertesa sobre la presidència algeriana, més d'un centenar de persones de nacionalitat francesa-algeriana han, respost a la convocatòria del col·lectiu franco-algerià 66, aquest diumenge 31 de març a Perpinyà. Aquest grup ha expressat la seva solidaritat amb els seus "conciutadans d'Algèria en la lluita per la democràcia", segons el seu portaveu, Farid Mellal. Aquesta nova trobada que obeïa a la consigna "Que se’n vagi el sistema" va tenir lloc a la plaça de la República. "Algèria viurà, Algèria guanyarà i aquest sistema polític caurà", diu el col·lectiu, que anuncia una propera concentració diumenge 7 d'abril a les 15h. Anteriorment, el 10 de març, aquesta organització militant denunciava una "mascarada electoral" a Algèria, mentre que una nova candidatura del president semblava possible.


Bouteflika, dimissió imminent?

El president algerià podria dimitir aquesta setmana, potser aquest mateix dimarts 2 d’abril, d’acord amb l’article 102 de la Constitució del país, segons una informació difosa el diumenge 31 de març pels canals de televisió algerians Ennahar i El Bilad. Aquesta sortida seguiria més d'un mes de mobilitzacions per exigir la sortida del cap d'Estat al poder des del 1999. Diumenge 31 de març, Abdelaziz Bouteflika va nomenar un nou govern, dirigit per Noureddine Bedoui, que havia estat nomenat primer ministre l’11 de març. El cap d’estat major de l'exèrcit, Ahmed Gaïd Salah, que recentment va suggerir que A. Bouteflika fos descartat del poder, continua sent ministre de Defensa adjunt.