ECONOMIA

Els TGV de la SNCF competiran amb RENFE a Espanya

L’operador francès vol aprofitar el model liberal europeu

Tren d'Alta Velocitat francès circulant a l'estat espanyol © Jordi Ciurana
Tren d'Alta Velocitat francès circulant a l'estat espanyol © Jordi Ciurana

En el marc de la liberalització del mercat ferroviari europeu, la SNCF presenta el seu pla per estar present a l’estat espanyol a partir del 2021. El seu competidor espanyol, RENFE, prepara trens AVE de baix cost per al 2020.

La SNCF ha revelat aquest dilluns 25 de març Ia la seva futura introducció al mercat espanyol de l'alta velocitat. Aquesta intenció, preparada des de fa diversos anys, li farà competir amb el seu equivalent espanyol, Renfe. La companyia nacional francesa, ja present en l'eix internacional París-Perpinyà-Barcelona, ​​va sol·licitar per això els serveis del banc Rothschild, ja fa diversos mesos. Des d’aleshores, s’ha obert una negociació amb les empreses espanyoles Intermodalidad Levante SA (ILSA), una filial de la companyia Air Nostrum, i Acciona, per llançar un servei de tren de capital privat. Aquesta competència s'aplicarà a partir de 2021, quan la RENFE perdrà el seu monopoli en un mercat que també cobegen l'operador alemany Deutsche Bahn així com els operadors italians NTV i Trenitalia.


AVE 40% més barats a partir de gener 2020

Amb anticipació estratègica, la RENFE impulsarà posarà en marxa el gener de 2020 una fórmula d’AVE de baix cost, un 40% més barats que la seva oferta estàndard. Mentrestant, el govern espanyol va autoritzar al setembre de 2018 els operadors ILSA i Acciona i la creació d'una línia d'alta velocitat Madrid-Saragossa-Barcelona-Montpeller. Aquest servei, que fins ara no s’ha engegat, és fet possible per la liberalització de les connexions internacionals dins de la Unió Europea.