CULTURA

L’Ajuntament de Perpinyà tanca discretament el Centre d’Art Contemporani

L’espai d’exposicions «Walter Benjamin» es va estrenar el 2013

Michel Pinell, tinent de Cultura i Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà, al Centre d'Art contemporani Walter Benjamin de Perpignan, l'octubre de 2014 © PM
Michel Pinell, tinent de Cultura i Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà, al Centre d'Art contemporani Walter Benjamin de Perpignan, l'octubre de 2014 © PM

El centre d’Art contemporani Walter Benjamin de Perpinyà, inaugurat abans de les eleccions municipals a Perpinyà, ha estat tancat sense anunci, en silenci i sense protestes. El seu edifici és a la venda per 650.000 euros.

Equipar Perpinyà amb un centre d’art contemporani va ser un desig ambiciós expressat a la tardor del 2012 per tot el consistori. El batlle, Jean-Marc Pujol, el va inaugurar 5 mesos abans de les eleccions municipals, el 12 d'octubre de 2013, a la plaça del Pont d'en Vestit, davant de l'Escola de Belles Arts, amb la voluntat de diàleg entre dues estructures. Segons l’alcalde, aquest centre d’art de Walter Benjamin, del nom del filòsof jueu alemany que es va suïcidar a Portbou, subratllava que "la revolució comença a Perpinyà". Fins i tot havia de "donar sentit a Perpinyà de demà” tot convertint-se en « un lloc de llibertat per a Perpinyà ». Però l'Escola de Belles Arts es va tancar el 2016 i cap artista d’envergadura internacional no ha revelat el centre. A la primavera del 2017, el principal protagonista de la política artística municipal tornava a ser el Museu Jacint Rigaud, del qual l’actual exposició "Clavé - Al capdavant de l’art", oberta fins al 12 de maig, s’acosta precisament a un contemporani, Antoni Clavé, mort el 2005.


Hi ha massa espais d’art contemporani a Perpinyà?

El 2019, el centre d’art Walter Benjamin Art, inútil perquè fa de doblet, sembla haver estat un objecte electoral destinat a seduir l'esquerra cultural perpinyanenca el 2014. Mostra que Perpinyà no disposa ni del públic ni de les finances per assumir dos llocs artístics seriosos. Un espai de la fundació artística d'Osten, que inclourà un espai expositiu i un altre dedicat a les residències de creadors, reemplaçarà aviat l'Escola de Belles Arts, però el to d'art contemporani ja el dóna un altre centre, "A Cent Mètres du Centre du Monde”, que treballa en col·laboració amb l’ajuntament. Mentrestant, l’antic centre Benjamin s’ha posat a la venda de forma molt discreta per part de l’ajuntament, tot esperant un destí nou. El valor d'aqueix espai de 650 m² és de 650.000 euros.