ECONOMIA

Robots formaran cirurgians a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona

La cirurgia robòtica s’inscriu en el futur a Catalunya

Operació amb el robot Da Vinci a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona © Hospital de la Vall d'Hebron
Operació amb el robot Da Vinci a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona © Hospital de la Vall d'Hebron

Properament, metges de l’Hospital Vall d'Hebron, a la part alta de Barcelona, aprendran amb robots. Aqueix enfocament d'ultra-precisió és revolucionari.

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona aviat formarà els seus cirurgians amb robots. Aqueix establiment situat a la part alta de la ciutat comtal impulsa per això un programa adreçat als seus metges residents, associats en temps real a les màquines, per adquirir gestos tan precisos com els proporcionats pels robots. Tots dos treballaran en simulacions que precediran operacions reals. Els metges podran cometre errors, repetir les seves accions i assolir èxit. Aquest mètode ha de reduir els riscos: "Aquesta cirurgia és el futur, i la seguretat, l’habilitat i la precisió que només de la donen la pràctica", destaca el Dr. Fernando Ascanio, especialista en cirurgia toràcica, responsable del projecte. El cossol d'aquesta sorprenent aliança és la família dels robots Da Vinci, la mateixa que el 2015 va aconseguir a Barcelona el primer trasplantament de ronyó europeu per robot. 


La cirurgia robotitzada és part del futur

Actualment, l’Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona té 22 cirurgians i 11 infermers formats en cirurgia robòtica als Estats Units i a la resta d’Europa. L’augment de la cirurgia robòtica en aquest centre de referència internacional suposa un canvi de paradigma integral, ja que més enllà de l'aspecte tecnològic i futurista de les persones nascudes al segle XX, el futur promet cirurgia amb baixes incisions, convalescència curta i dolor reduït. En els propers mesos, els àmbits mèdics tractats per aquest nou enfocament de l’hospitalització seran els relacionats amb la urologia, la ginecologia, la cirurgia colorrectal i la cirurgia toràcica. S’envisten les operacions maxilofacials. En la competició mèdica, l'hospital de la Vall d'Hebron fa un pas endavant, tant en l’acció com en la formació de metges d'altres hospitals.