MEDI AMBIENT

Barcelona prohibeix els vehicles més contaminants a partir de l’1 de gener 2020

Els cotxes matriculats abans del 2001 seran els més antics autoritzats

Barcelona @ Glòria Mofat
Barcelona @ Glòria Mofat

Barcelona, d'acord amb l'OMS i la UE, prohibeix als vehicles que contaminen més, a partir de l'1 de gener. Aqueix dispositiu s’endurirà el 2014.

L'Ajuntament de Barcelona va confirmar dijous 14 de març el seu pla per prohibir els vehicles més contaminants. Aquesta mesura, prevista des del 2017, ha d'eliminar 50.000 vehicles de més de 20 anys, el 7% del parc total, que circulen diàriament a la ciutat. La prohibició, que entrarà en vigor l'1 de gener 2020, serà simultània a l'aplicació definitiva de les « Zones de Baixes Emissions permanent », que s’han provat durant tres anys. D'acord amb les recomanacions de la Unió Europea, encapçalades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'executiu municipal, dirigit per Ada Colau, vol assolir una reducció del 15% de la contaminació en els barris més transitat. En una etapa posterior, el 2024, Barcelona espera arribar només el 30%, excloent 125.000 vehicles, corresponent al 20% del parc. La mala qualitat de l'aire de la vila genera 350 morts prematures cada l'any, segons una estimació municipal. A més, el fenomen de la contaminació de l'aire afecta el desenvolupament cognitiu de la mainada.


A Madrid i Copenhaguen, zero cotxe al centre en 2025

Al món, entre les ciutats i conjunts urbans que han adoptat mesures comparables, Londres exigeix un impost per a circulant per l’hiper-centre. Els vehicles de dièsel haurien de ser-hi prohibits el 2020, com a Roma el 2024. Madrid preveu eliminar tots els vehicles del seu centre històric el 2025, mentre Oslo ho fa enguany. París i la metropoli del Gran París prohibeixen els vehicles més contaminants a partir d’aquest mes de juliol de 2019. La capital francesa espera prohibir tots els vehicles dièsel el 2024 i els vehicles de gasolina cap al 2030. A Alemanya, 14 ciutats com Berlín, Stuttgart i Düsseldorf persegueixen el dièsel mentre que Copenhaguen vol ser neutral en carboni, arribant a zero cotxes el 2025. La capital danesa és la ciutat on la taxa de possessió d'un vehicle és la més baixa del continent europeu.