POLÍTICA

Vox, l’extrema dreta centralista espanyola i desacomplexada

Una formació política oposada a l’autonomia, als homosexuals i als immigrats

Santiago Abascal, president del partit Vox © ACN
Santiago Abascal, president del partit Vox © ACN

En la perspectiva de les eleccions europees, la nova extrema dreta espanyola, representada pel partit Vox, espera avançar. Aquesta formació jacobina ja ha plaçat 12 diputats a Andalusia.

El partit polític espanyol Vox, fundat el 2013, proposarà la seva línia nacionalista espanyola i catòlica a les eleccions europees. Aquesta encarnació assumida per l'extrema dreta està presidida per Santiago Abascal, de 42 anys, diputat del Partit Popular des de 2004 fins a 2009. Després de fer forat al Parlament d'Andalusia, on va col·locar 12 diputats al desembre de 2018, el partit va anunciar 5 propostes, incloent l'expulsió de 52.000 immigrants i el retorn a l'Estat central de competències en Educació, Salut, Justícia i Ordre públic. Centralista i espanyolista, aquest partit jacobí a la francesa vol suavitzar les lleis contra el masclisme i l'homofòbia, així com la de Memòria històrica. S'oposa a la crítica del règim totalitari liderat pel general Francisco Franco de 1939 a 1975. Partidari de la uniformització, Vox vol una educació tot en espanyol i reinvindica els toros, com també la Reconquesta espanyola contra els sarraïns, acabat en 1492 a Granada. Entre les seves 100 propostes destinades a revitalitzar Espanya" es troben l'eliminació de qualsevol ensenyament de l'Islam i dels 17 parlaments territorials espanyols, incluent en Parlament de Catalunya, a Barcelona.


El nacionalisme espanyol creix gràcies a Catalunya

El l’Europa dels populismes, la dreta radical de Vox ha agafat força gràcies a Catalunya, des del referèndum d'independència reprimit per Madrid, l’1 d'octubre de 2017, que ha afirmat el nacionalisme espanyol. El creixement de Vox ha obligat les dues altres formacions de dreta espanyoles, Ciutadans (Cs) i el Partit Popular (PP), a forjar una aliança a Andalusia, per arrabassar el poder al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Vox, manat per un líder nascut sis mesos després de la mort del dictador Franco, expressa una determinada Espanya pre-democràtica, anterior a la Constitució de 1978. Epifenomen o partit de futur, Vox pot arribar a ser una força política a tenir en compte, especialment en les comunitats autònomes de Madrid i València, on pot arribar a assolir resultats propers a les seves prestacions andaluses. Segons un sondeig publicat el 13 de febrer pel diari Eldiario.es, el PP, Cs i Vox poden esperar una majoria absoluta, amb el 51,2% dels vots, a les eleccions "generals" d'Espanya, que tindran lloc el 28 de maig.