La Clau
Perpinyà: un nou Palau de justícia in situ el 2025

Després de 14 anys de vicissituds administratives i promeses governamentals, el futur palau de justícia de Perpinyà sembla haver de ser construït in situ. Aquesta solució ha estat comunicada dijous 21 de febrer per l’enarca Mathieu Herondart, cap de gabinet Nicole Belloubet, ministra de Justícia. Aquesta realització està registrat oficialment al calendari de l’Estat. A través de l’Agència per als immobles de Justícia (APIJ), el ministeri destina 55 milions a aquesta solució al centre de la vila, entre 450 milions d’euros assignats a les seves diverses transaccions immobiliàries. El nou tribunal es va imaginar un temps al Centre del Món, al costat de l’estació de TGV, per 34,9 milions d’euros. Una altra configuració apuntava la compra de l’edifici d’estil Art Deco construït el 1937 per albergar la Cambra de Comerç i Indústria de Catalunya del Nord (CCI), veí de l’actual tribunal.

El futur espai judicial, que substitueix l’actual, que s’ha quedat obsoleta, permetrà unes condicions laborals, d’examen i de jutjament més dignes per al personal, els litigants i el públic. Es tractarà d’una ampliació damunt de l’aparcament Aragó. La superfície total es triplicarà, arribant als 6500 m2. L’antic edifici estarà connectat amb el seu apèndix a través d’una passarel·la i un centenar de places d’aparcament es construiran al subsòl del mateix pàrking. Tot plegat es podria estrenar a l’horitzó 2024-2025.

Un edifici antic, inaugurat l’any 1866

Aqueix projecte es justifica per la manca d’espai de les instal·lacions existents, inaugurades el 1866. Els canvis d’estil de vida i la demografia de Catalunya del Nord requereixen un reajustament al país, d’acord amb una necessitat tinguda en compte per l’Ajuntament des del 2005, posteriorment per l’estat des de 2008. Al gener de 2009, la ministra de Justícia Rachida Dati va aprovar el principi d’un nou tribunal, però els compromisos del govern no són sempre els de l’Estat. El 2012, amb la base de les previsions de la ministra Christiane Taubira, el vam anunciar per al 2017. Entre les afirmacions errònies sobre aquest tema volàtil, el diputat François Calvet, aleshores afiliat a la UMP, es va fonamentar el març de 2009 a les informacions del ministeri de Justícia. el parlamentari va destacar la seva « certitud que el tribunal no es podrà pas eixamplar in situ, per motius de seguretat ».

Comparteix

Icona de pantalla completa