POLÍTICA

Multes d’aparcament: 10 euros a Castres, 25 euros a Perpinyà

Jean-Marc Pujol, batlle de la capital nord-catalana, no canviarà pas la tarifa.

Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà © Ajuntament de Perpinyà
Jean-Marc Pujol, batlle de Perpinyà © Ajuntament de Perpinyà

A Perpinyà, l'import fix de les multes per impagament de l'estacionament ha augmentat de 17 a 25 euros en el marc de la liberalització de les tarifes. Al contrari, s’observa una minva de 7 euros a Castres i 6 euros a Calais.

La política de l'estacionament aplicada des del 2 de gener de 2018 a Perpinyà no canviarà. L'alcalde, Jean-Marc Pujol, ha reafirmat la tria que afecta les 3.415 places a l’espai públic, en una entrevista "Face à la presse", al Teatre de l'arxipèlag, el 14 de febrer. Fins el 2027, la Vila està vinculada a l'empresa Indigo, de París, que es fa càrrec dels 165 parquímetres de Perpinyà a través d'una delegació de servei públic. Molts usuaris es declaren indignats per les multes especialment cares, ja que el "Forfet de post-aparcament" (FPS), un verbal que cal abonar quan se supera el temps ja pagat, ha augmentat de 8 euros, per assolir 25 euros, contra 17 euros anteriorment. L'associació "40 milions d'automobilistes" denuncia el batlle per no complir amb el compromís que havia fet amb ella, el 2018, a favor de la protecció del poder adquisitiu. Algunes ciutats franceses han aprofitat la liberalització de tarifes volguda pel govern per suavitzar les seves multes.


Impotència enfront d'un gegant de l'aparcament

El canvi d’import dels verbals FPS prové de la llei de modernització de l'acció pública territorial i l'afirmació de les metròpolis (MAPTAM), del gener de 2014, inclosa en la Llei 3 de la descentralització, aprovada sota la presidència de François Hollande. Des de la implementació d'aquest text, Calais només imposa 11 euros i Castres 10 euros, però Perpinyà ha fet tot el contrari. Grups de comerciants reclamen una hora d'aparcament gratuït, l’Ajuntament demana en va una clemència de 2 a 4 minuts per les manques de pagament, però cal admetre la impotència de cara a l’empresa, present en 750 ciutats del món i gaudint d'una facturació de 900 milions d'euros anuals. No ve la indulgència i el càlcul implacable del temps d'estacionament, per l'aplicació "Indigo", ha reemplaçat l’enfocament humà, d’antiga usança.

L’FPS, generador de malestar, és un ingredient explosiu per a la campanya del 2020. Pujol, batlle des de farà aviat 10 anys, afliat als Republicans, es planteja tornar a concórrer-hi. Donarà la seva posició arran del resultat de les eleccions europees, que es desenvoluparan el 26 de maig.