MEDI AMBIENT

L'eruga asiàtica colonitza Catalunya a alta velocitat

La « cydalima perspectalis » va arribar al territori a través de la Garrotxa, el 2014

Eruga siàtica « Cydalima perspectalis » © Agrosalvi
Eruga siàtica « Cydalima perspectalis » © Agrosalvi
La invasió d'oruga « cydalima perspectalis » es va iniciar el 2014 a Catalunya del Sud. la Generalitat i l'ajuntament d'Olot realitzen proves per eradicar aquesta plaga.
L'eruga asiàtica, també coneguda com a "eruga de boix", avança ràpidament a Catalunya del sud. Aquest flagell es va identificar per primera vegada el 2014 a la comarca de la Garrotxa, a prop de Vallespir i Conflent. Des de llavors, s'ha difós en 12 comarques del territori, segons les revelacions realitzades el 2 de febrer per Damià Calvet, conseller-ministre de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Aquest considera "impossible" eradicar les larves, que donen el parpallol "cydalima perspectalis".

Conèixer l'invasor

Aquesta eruga, també dita de la Piral del buix, prové d'Àsia i desenvolupa fils, teles i capolls sobre fulles de boix, que acaben per caure. Les seves malitetes, principalment observades entre març i octubre, són accentuades per la calor i la sequera. Després d'instal·lar-se al les boixedes de la Garrotxa, s'ha estès a les comarques d'Osona, el Pla de l'Estany, la Selva i l'Alt Empordà. La Generalitat de Catalunya està duent a terme proves per posar fi a aquesta molèstia. Un protocol d'acció, en col·laboració amb l'ajuntament d'Olot i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, inclou la captura d'aquesta "cyalime perspectalis", per mor d'entendre les seves reaccions.