POLÍTICA

L'Estat i l'embolic sobre el TGV Perpinyà-Montpeller

Emmanuel Macron s'entrevista amb Carole Delga a París

El President de la República, Emmanuel Macron, i la presidenta de la regió Occitània, Carole Delga, el 10 de gener a Paris © Presidència de la República
El President de la República, Emmanuel Macron, i la presidenta de la regió Occitània, Carole Delga, el 10 de gener a Paris © Presidència de la República
El President de la República, Emmanuel Macron, i la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga, han evocat el TGV Perpinyà-Montpeller, dijous 10 gener a París. Europa espera la demanda de França per a un suport financer, però aquesta dimensió és posada de costat.
Reunits dijous 10 gener, a l'Elisi, el President de la República, Emmanuel Macron, i la presidenta de la regió Occitanie, Carole Delga, han abordat el sector energètic de l'eòlic flotant, que comprèn el projecte «Eolmed», a l'altura del Barcarès i de Lleucata. La discussió ha apuntat també les Línies d'Alta Velocitat (LAV) Tolosa-Bordeus i Perpinyà-Montpeller. Macron ha convidat Delga a transmetre-li ràpidament proposicions sobre aquest tema. No obstant, aqueixos projectes de LAV, ja inclosos en la llei d’orientació sobre les mobilitats, només són a l'espera del diner del l’Estat. La Unió Europea pot subministrar fins a un 40% del seu pressupost ja que els ha incorporats entre 9 xarxes prioritàries, i distingeix la línia Perpinyà-Montpeller ja que forma també l'única baula del corredor de mercaderies Espanya-Europa del Nord.

París no ha demanat res a Europa

En total, 1 milió de milions d'euros són previstos per la UE fins el 2028 per a noves LAV europees. Aquest pressupost descomunal va ser esmentat en seminari dedicat, l'octubre de 2018, per Isabelle Maes, en nom de la Direcció general dels transports i de la mobilitat de la Unió Europea (UE). Però aquest fòrum d'informació va relevar que París mai no ha demanat finançament a la UE per a Perpinyà-Montpeller. Maes va destacar «es prenen en compte els projectes demanats pels Estats, se'ls classifica segons interès europeu i es financen». La dimensió europea del tema és el seu segon nervi, mentre el primer nervi, com és l''Estat francès, no podria estar-se.