POLÍTICA

La Universitat de Perpinyà recupera l'autonomia enfront de Montpeller

El president Fabrice Lorente es posiciona al costat dels seus homòlegs del Llenguadoc

Fabrice Lorente, president de la Universitat de Perpinyà Via Domitia © UPVD
Fabrice Lorente, president de la Universitat de Perpinyà Via Domitia © UPVD
Amb els seus homòlegs de Montpeller i Nimes el president de la Universitat de Perpinyà, Fabrice Lorente, rebutj que el seu establiment es fusioni amb els altres, per constituir una estructura administrativament incontrolable, frenada per la llei de 2013 sobre l'ensenyament superior. Predica l'autonomia, per a l'eficàcia de les estratègies del campus del Rosselló.
El president de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD), Fabrice Lorente, signa un posicionament estratègic conjuntament amb els seus homòlegs de Montpeller i Nimes. En un comunicat d'aquest divendres 4 de gener, el responsable del campus del Rosselló qüestiona la «ComUE Llenguadoc-Rosselló Universitats», fundada el 2014 després del la llei de 2013 sobre l'ensenyament superior i la recerca. Considera que aquesta estructura és massa feixuga i massa cara, però també «obsoleta», com les fàbriques de gas. Ja el 2013, en el context d'aquesta llei, evocàvem el temor de la UPVD de ser satel·litzades per part de Montpeller. El comunicat accepta un acostament dels campus, però «al servei d’un centre renovat i ambiciós».

Partners, sense jerarquia

F. Lorente, com també el president de la universitat de Montpeller, Philippe Augé, el president de la universitat Paul Valéry Montpellier 3, Patrice Gilli i el de la Universitat de Nîmes, Emmanuel Roux, reivindica la seva «estratègia de desenvolupament propi» i aprova la disposició 2018-1131, del 12 de desembre de 2018, que ja no obliga la fusió o l’associació d’universitats. Al contrari, aquest text «preserva l’autonomia de cada soci, sense jerarquia entre ells». És doncs unint-se que els presidents demanen la separació, de la qual precisaran la continuació d'ací unes setmanes.