POLÍTICA

El 2002, Aliot promovia el referèndum popular ara exigit per les Armilles grogues

La figura de l'extrema dreta va incorporar el concepte en el programa de Le Pen

Louis Aliot, vicepresident de Reagrupament nacional © BFMTV
Louis Aliot, vicepresident de Reagrupament nacional © BFMTV
El recurs al referèndum exigit per les «Armilles grogues» al govern, en el marc d'un nou enfocament dels mecanismes democràtics francesos, era proposat el 2002 per Louis Aliot. El candidat a les municipals de 2020 a Perpinyà dirigia llavors la campanya presidencial de Jean-Marie Le Pen.
El candidat del Reagrupament nacional (RN) a les eleccions municipals de 2020 a Perpinyà, Louis Aliot, coincideix amb les «Armilles grogues» en la seva proposició de « Referèndum d'Iniciativa Ciutadana» (RIC). Aquest principi que acosta la voluntat popular real a opcions polítiques concretes és aprovat per 78% de les persones sol·licitades, segons un sondatge Odoxa-Dentsu Consulting publicat divendres 21 desembre. Ja era introduït el 2002 per Louis Aliot, el llavors coordinador de la campanya de Jean-Marie Le Pen a les eleccions presidencials, que van produir el resultat explosiu d'un 16,86 %, fins 20,94 % a Catalunya del Nord. El company sentimental de Marine Le Pen havia situat la «República referendari» com a cossol del programa. Més endavant, el seu partit ha incorporat aquest concepte entre els seus principis, sense fer-ne una reivindicació freqüent.

El govern qüestiona les « condicions »

Des de 2008, la Constitució preveu un «Referèndum d’iniciativa compartida » si un projecte de llei rep l'aprovació del 20% dels parlamentaris i del 10% dels electors inscrits. El Primer Ministre, Edouard Philippe, és favorable al RIC, que pot ser un «bon instrument en una democràcia» però « no sobre qualsevol assumpte ni en qualssevol condició », segons les seves declaracions del 16 de desembre.