CULTURA

El nou aquari de Canet tindrà grans taurons

El espai lúdic obrirà les portes a finals del 2019

Exemplar de tauró blanc © Sharksonline
Exemplar de tauró blanc © Sharksonline
3500 m2, dues plantes, 1000 mostres entre les quals diversos grans taurons, 15 milions d'euros de pressupost i una experiència única promesa als visitants... El futur aquari de Canet obrirà les portes en un any.
El futur aquari de Canet, iniciats al setembre, avancen a grans passos, ja que la part de grans obres ja és acabada. Aquest projecte batejat amb el nom de  «Oniria», portat per un pressupost de 15 milions d'euros, ha de substituit l'antic aquariu, que ha envellit excessivament. Inclou una àmplia operació, que implica l’ajuntament, la societat pública local (SPL) Sillages i la metròpoli Perpinyà Mediterrània. Oniria tindrà un espai adaptat a les exigències lúdiques i turístiques actuals, fundades en l'experiència a viure. Un recorregut lúdic i instructiu contarà als visitants la història d’una gota d’aigua, vinguda des de dalt del Canigó fins arribar a la mar passant pel riu Tet. Aquesta incitació batejada «Les metamorfosis de l'aigua» ha de seduir els clients a través dels cinc sentits.

Dimensions mitjanes

Oniria succeirà finals de 2019 a l'aquari canetenc que el batlle Jacques Coupet va inaugurar el 1983. Aqueix espai s'estirava en 700 m2 al si d'una antiga pescateria i reunia 1000 peixos de 350 espècies exòtiques i del Mediterrani. El nou espai, els 2500 m2 del qual es reperteixen en dues plantes, posarà en valor la col·lecció de l'antic i reservarà un lloc important a noves mostres altament apreciades pel públic, especialment grans taurons.  A títol comparatiu, l'aquari de La Rochelle, una referència a França, té una superfície de 8445 m2 etr exposa 12.000 animals de 600 espècies. El de València, una referència als Països Catalans, té 110.000 m2 i 45.000 peixos de 500 espècies. El nou aquari de Canet és obra del parisenc Jacques Rougerie, diplomat en arquitectura, urbanisme i oceanografia. Aquest és l’autor del Museu d’arqueologia submarina d’Alexandrie, a Egipte, o encara del Pavelló del mar, a Kobe, al Japó.

Presentació del nou aquari de Canet