CULTURA

Marc Chagall i André Masson al Museu de Ceret el 2019

Dos pintors exposats de la primavera a la tardor al Vallespir

Marc Chagall, « La gent del viatge », 1968 © MNAM
Marc Chagall, « La gent del viatge », 1968 © MNAM
Una sèrie de litografies en color creades el 1980 per l'artista jueu rus Marc Chagall i una sèrie de paisatges del Vallespir pintats pel francès André Masson formen la programació del Museu d'Art modern de Ceret, d'abril a octubre de 2019.
Prèviament a la seva gran exposició estival, el Museu d'Art modern de Ceret rebrà «El color caigut del cel», una retrospectiva dedicada a Marc Chagall. Aqueix esdeveniment, que s'espera entre el 2 d'abril i el 26 de maig de 2019, convocarà un conjunt de litografies realitzades el 1980 per l'artista, nascut el 1887, mort el 1985. Aqueixes creacions que responen a l'encàrrec del galerista i mecenes d'Estimat Maeght, seran excepcionalment prestades al museu del Vallespir pel Museu estatal Marc Chagall de Niça. Subratllen l'interès de Chagall envers nombroses tècniques, entre les quals hi ha el dibuix, la pintura, el gravat, la ceràmica i la vidriera. El 1946, quan va descobrir la litografia en colors, l'artista jueu rus va començar d'incloure el color pur en el dibuix, tot representant l'univers del circ, que el va fascinar fins al final de la seva vida. L’exposició ceretana insistirà en aqueix aspecte, atès que el museu d’Art modern conserva el magnífic quadre « La gent del viatge», del 1968, que ofereix a la vista una malabarista, un genet i animals, en una composició on transpuen la llibertat i la poesia.

Els paisatges del Vallespir

En resposta a aquesta primera etapa, el museu presentarà la seva seqüència major de l’any, «André Masson, una mitologia de la naturalesa i de l’ésser», del 22 de juny al 27 d’octubre 2019. Aquesta exposició serà l’ocasió de perseguir l’exploració de l’obra amb els grans artistes estrangers del segle XX que van passar per Ceret. El pintor i gravador francès André Masson, nascut el 1896, mort el 1987, hi ha viure el 1919 i 1920, altament afectat per la Primera Guerra mundial. Un temps actor del moviment surrealista, un altre temps escultor, va pintar-hi diversos quadres de paisatges inspirats pel cubisme a la manera de Cézanne. MAsson és autor d'una pintura bastida a través d'una gamma de colors clars, que testimonia de la seva reconstrucció mental. El fil conductor d'aquesta exposició serà el paisatge, segons els espai que l'artista va estimar i pintar.
André Masson « El convent dels caputxins de Ceret » © Museu d'Art modern, Ceret