ECONOMIA

L'Estat preveu el TGV Perpinyà-Montpeller el 2039

Emmanuel Macron va inaugurar al Marroc el TGV Tanger-Casablanca el 15 de novembre.

© Thierry Miralles
© Thierry Miralles
El projecte de llei mobilitats, presentat dilluns 26 novembre a París, evoca la Línia a Gran Velocitat Perpignan-Montpellier a un venciment de 20 anys. El finançament d'aquest projecte europeu continua sent fosc, però l'Estat participa en el llançament d'una línia TGV al Marroc.
El projecte de Línia d'Alta Velocitat (LGV) entre Perpinyà i Montpeller ha estat sòbriament evocat en consell dels ministres, dilluns 26 de novembre. En el marc d'un projecte de llei dedicat a les mobilitats a França, la ministra Elisabeth Borne, encarregada dels transports, ha presentat el text que programa aquest futur eix ferroviari, en dues etapes, «en primer lloc les obres del tram Montpeller/Besiers a horitzó de deu anys» i el tram Besiers/Perpinyà « en un venciment de 20 anys». Stricto sensu, aquest termini induït un funcionament el 2039, data amb aspectes de cita de ciència ficció. Però la fase d'estudis i el finançament són de l'estat de preguntes|qüestions. La regió «Occitanie» és esperada sobre aquest tema ja que l'Estat la vol mobilitzar: «Es continuar de treballar amb les administracions locals per tal de precisar les condicions en les quals la col·locació de recursos dedicats permetria anticipar el calendari de realització de la línia». No obstant, determitats responsables econòmics i polítics de Perpinyà ja no hi creuen.

L'Etat s'allunya del projecte

La LGV Perpinyà-Montpeller, sense calendari, és mancada de senyals forts per part dels governs, és a dir de l'Estat, però la presidència regional, Carole Delga, pretén incentivar la creació d'una estructura jurídica que es dedicaria a al finançament de la línia. Es tractaria d'accelerar el desenvolupament dels estudis previs i d'engegar les obres. Aquesta aposta|postura que estructura per a l'economia del País Català és esquivada per les informacions nacionals, però al Marroc, el 15 de novembre, el President de la República, Emmanuel Macron, ha inaugurat la LGV Tanger-Casablanca.