SOCIETAT

El Rosselló és realment sotsequipat en residències d'avis?

86 places per 1.000 habitants, contra 120 places a França

© PAG
© PAG
Catalunya del Nord té una taxa de residències d'avis relativament feble respecte a Tolosa de Llenguadoc, o sigui 86 llocs per 1.000 habitants, contra una mitjana estatal de 120. Aquest sotsequipament observat per la Mutualitat Francesa revela un comportament cultural persistent.
En un estudi titulat «Els impactes financers de l'envelliment», presentat el 20 de novembre, la Mutualitat Francesa passa a revista les 51 residències d'avis de Catalunya del Nord. Revela una mitjana de 86 places disponibles per 1.000 habitants, contra 120 per a la mitjana estatal, mentre que el departament de l'Alta-Garona, que inclou Tolosa de Llenguadoc, en comprèn 113. Aquest feble nombre d’Establiments d’allotjament per a persones grans dependents (Ehpad) a les comarques de Perpinyà és senyal d’un costum menor a col·locar les persones grans en centre especialitzats. Aquesta pràctica, culturalment menys freqüent a les famílies catalanes, està emparentada amb un abandó en les famílies espanyoles, gitanes i magribines. A la persistència identitària continguda en aqueix sotsequipament estadístic se sumen les dificultats de finançament, ja que la tarifa sol duperar l'import de les pensions. Aquestes despeses, que constitueixen la «resta a càrrega», obtinguda després del pagament de l’Assignació personalitzada d’autonomia (APA) i de l’Ajuda social a l’allotjament (ASH), han augmentat d’un 12 % entre 2013 i 2018 al conjunt de França. El 2019, seran modificades per la nova llei sobre l'envelliment.

A Perpinyà, el Consell departamental és generós en l'ajuda a domicili

L’estudi de la Mutualitat Francesa passa també al sedàs l’ajuda a domicili, que presenta nivells variables segons els territoris. Les estratègies dels Consells departamentals, que finança aqueixos subsidis, són a l'arrel d'aquestes diferències. Catalunya del Nord es beneficia de 82 hores, un rècord a la regió pilotada per Tolosa de Llenguadoc, contra 77 hores al departament de l'Erau.