ECONOMIA

Brico Dépôt plega veles i Ikea acomiada a l'estat espanyol

En paral·lel, el venedor de mlobles suec apunta el centre de Barcelona

Botiga Brico Dépôt de Palma de Mallorca ©
Botiga Brico Dépôt de Palma de Mallorca ©
Les dificultats de determinades grans superfícies de venda comporten, a territori espanyol, la retirada integral de Brico Depôt i l'acomiadament de 5% dels efectius d'Ikea. A Catalunya, Brico Dépôt posseeix quatre adreces i Ikea en té tres.
Una crisi de les grans superfícies es presenta a l'estat espanyol, on Brico Dépôt anuncia la seva retirada integral del mercat. El líder dels articles i materials de bricolatge de baix cost, que disposa de quatre botigues a Catalunya, va donar a conèixer aquesta retirada el 21 de novembre. Les seves 27 adreces presents al territori espanyol tancaran les portes en els propers mesos, després d'haver anunciat un benefici net de 2,2 milions d'euros el 2017. El grup comercial britànic Kingfisher, propietari de Brico Dépôt, pretén concentrar esforços als països europeus on pot convertir-se en líder. A més d'Espanya, s'anirà de Portugal i Rússia.

Barcelona, entre 30 «ciutats pilot» Ikea

Paral·lelament, a la mateixa data, Ikea ha revelat el futur acomiadament de 7.500 assalariats al món, en el marc d'un retrocés general de la venda tradicional. El gegant suec dels mobles en kit hauria d'acomiadar un 5% dels seus efectius administratius al si de les seves 18 botigues espanyoles. A Catalunya, les seves botigues, totes situades a les comarques de Barcelona, són implantades a Badalona, L'Hospitalet de Llobregat i Sabadell. En aquesta última ciutat, Ikea disposa del seu magatzem més gran de França i Espanya  sumades, estès en 40.000 m2. No obstant, en el marc d'una nova estratègia, la marca del logotip blau i groc s'instal·larà properament al cor de la capital. Aquesta opció, entre 30 primeres ciutats al món, li hauria de permetre conquerir nous clients.