SOCIETAT

L'exbisbe de Perpinyà-Elna, en el judici de la pederastia sacerdotal

Mossèn Fort simbolitza el silenci de l'Església

Mossèn André Fort © Diòcesi de Gap
Mossèn André Fort © Diòcesi de Gap
El procés del silenci de l’església, que es manté actualment a Orléans, veu comparèixer l’antic bisbe de Perpignan-Elne de 2002 a 2010. Monsenyor Fort és assenyalat per haver cobert fets de pedofília per tal de protegir la institució eclesiàstica. S’arrisca fins a tres anys de presó i 45 000 euros de multa.
El juny de 2017, l'antic bisbe de la diòcesi de Perpinyà-Elna entre el 1996 i el 2002, Mossèn André Fort, va ser posat en examen per no haver denunciat fets de pedofília. El sacerdot va protegit un abat, autor de tocaments sexuals sobre onze mainatges d'11 a 13 anys i un jove adult, durant una acampada d'estiu organitzada al Bearn el 1993. Aquest, l’abat Pierre de Castelet, ell mateix va ser posat en examen el 2012. Mossèn Fort, que estava al cas, ha evitat informar la justícia.
Aquest dimarts 30 octubre ha començat a Orléans el judici que afecta aquest cas de pedofília i de silenci de l’Església. Vint-i-cinc anys més tard, tres víctimes enfronten Pierre de Castelet, de 69 anys d'edat, jutjat per «tocaments sexuals a menors de 15 anys per part d'una persona amb autoritat». Pel seu costat, André Fort, de 83 anys, és assenyalat per « no [haver informat] les autoritats judicials o administratives» de les desviacions del seu subordinat, malgrat el fet de ser-ne informat. L'excap de l'Església nord-catalana afirma que ignorava el caràcter obligatori de la denúncia vinculada.

Pagar per fer exemple

Aquest cas remet a la interrogació de l'Església, a Europa i al món, en relació a la tradició que consisteix a minimitzar fets o a amagar situacions, en el marc d'una cultura del silenci que tendeix a traslladar la culpabilitat entre les víctimes. Mossèn Fort, membre de la jerarquia de l'Església de França, forma part dels qui han participat a aquesta tradició de protecció de la institució, al marge de la llei civil. Podria tanmateix pagar per l'exemple, sense constituir necessàriament un cas específic. Perseguit per a « no-denúncia de crim», viu actualment retirat en un santuari dels Alt-Alps i s’exposa fins a tres anys de presó i una multa de 45.000 euros.