La Clau
L’abella gegantina « Megachile sculpturalis » arriba a les portes de Catalunya del Nord

Després de la vespa asiàtica i del mosquit tigre, que es desconexien a les nostres latituds fa a penes 15 anys, un nou insecte s’hauria d’aclimatar properament a les comarques de Catalunya del Nord. En concret, un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va assenyalar, divendres 19 d’octubre, l’arribada a Catalunya de la «Megachile sculpturalis». Aquesta abella de dimensions impressionants, coneguda com a «abella gegant resina», ha estat identificada en els municipis d’Olot, La Garriga i Sant Celoni, el primer dels quals és situat a pocs quilòmetres de les comarques nord-catalanes del Vallespir i el Conflent.

Un insecte solitari

Aquesta espècie, habitualment present al Japó, a la Xina, a Taiwan i a Corea, té una mide important, que sol arribar a 2,5 cm. A Europa, va ser assenyalada a Provence ja el 2004, després d’haver arribat pel port de Marsella a través del comerç de llenya
, però la seva presència a Catalunya és una primera. La seva expansió a la integritat de la península ibèrica i al sud del territori francès, passant per Catalunya del Nord, és altament probable. Com a insecte solitari que s’estalvia viure en colònies, aquesta abella nia generalment en els traus dels troncs d’arbres. Només ataca en cas de perill i pot ser frenada en el seu desenvolupament per l’eliminació de les plantes anomenades exòtiques, especialment l’acàcia del Japó.

Comparteix

Icona de pantalla completa