CULTURA

Perpinyà: amenaces sobre una casa de Petersen, dissenyador del castell de Valmy

L'ajuntament pretén enderrocar una casa del 1890 situada al barri de l'estació

Casa « Combe-Jacomet », carrer Courteline, Perpinyà © ASPAHR
Casa « Combe-Jacomet », carrer Courteline, Perpinyà © ASPAHR

L'ajuntament de Perpinyà pretén enderrocar una vil·la nòrdica d'aspectes luxosos, testimoni de l'impuls econòmic del Rosselló al segle XIX. Aquesta casa «Combe-Jacomet», propera de l'estació, és obra de Viggo Theodlor Dorph Petersen, arquitecte del castell de Valmy d'Argelers i del Castell d'Aubiry de Ceret.

Una obra arquitectònica del barri de l'estació de Perpinyà és apuntada per la política de renovació urbana desenvolupada per l'ajuntament. En concret, la casa «Combe-Jacomet», dissenyada per l'arquitecte danès Viggo Theodlor Dorph Petersen, mort a la capital del Rosselló el 1937, es destina a l'enderrocament. Aquesta casa elegant, d'aspectes nòrdics, construïda al carrer Courteline el 1890, va ser comprada per la Vila de Perpinyà el 2012, per 435.000 euros. El batlle, Jean-Marc Pujol, va concedir el seu permís de demolició el 16 de gener de 2016, però la pressió popular l'fet retrocedir. La vil·la es va tornar a posar a la venda, però les ofertes no van satisfer l'Ajuntament, que pretén cedit la casa, amb un preu d'un euro simbòlic, a una associació de salvaguarda del patrimoni. Ara bé, el permís de demolició va ser prorrogat al mes de juny passat. Aquesta amenaça és insuportable per a l'Associació per a la salvaguarda del patrimoni artístic i històric rossellonès (ASPAHR) i l'associació «Perpigare». Aquestes dues estructures argumenten que la casa Combe-Jacomet «format part del nostre patrimoni» i constitueix un « marcador de l’urbanisme i de l’arquitectura perpinyanenca del final del segle XIX ». Reclamen el seu salvament patrimonial i afegeixen « ara que es desenvolupa el reconeixement del patrimoni del segle XX amb llibres, exposicions, esdeveniments com Perpinyà Art Deco, seria aberrant abandonar a la ruïna o la demolició un edifici que participa a aquesta riquesa cultural cada vegada més apreciada».

Aubiry, Valmy, l'Esparrou... són obres de Petersen

Entre una quarantena de realitzacions més o menys majors, Catalunya del Nord deu a Petersen el Castell de Valmy a Argelers de la marenda, el Castell d'Aubiry a Ceret i el castell Ducup de Saint-Paul a Perpinyà. A aquestes referències burgeses de la bella època, de tendències benestants, s'afegeixen l'hotel Drancourt i la Vil·la dels til·lers de Perpinyà, com també el temple protestant de Cotlliure, el Gran hotel del Casino de Vernet i el castell de l'Esperró de Canet.