MEDI AMBIENT

La temible alga «caulerpa racemosa» colonitza les aigües del Rosselló

Aquest vegetal identificat a Tunísia des de 1962 s'ha detectat a Banyuls de la marenda

Mostra de Caulerpa racemosa © Botanics85
Mostra de Caulerpa racemosa © Botanics85
La proliferació d'una alga marina fins ara desconeguda a Catalunya del Nord, la Caulerpa racemosa, amenaça l'ecosistema. Aquest vegetal que prové d'Austràlia ha arribat després d'haver progressat al Mediterrani des de 1990. Es teme la seva acció contrària als peixos.
Les aigües del golf del Lleó són trastornades per l'alga «caulerpa racemosa», detectada aquestes últimes setmanes, per primera vegada al Rosselló. Aquesta espècie verda fluorescent evoluciona a les aigües poc profundes de nombroses mars del món. Per primera vegada se n'ha localitzat mostres a nivell de la platja del sanatori de Banyuls de la marenda, al nord del municipi. Aquesta invasora alga d'origen sud-australià amenaça amb ocupar massivament la costa catalana. La formen tiges i un gran nombre de nuclis que s'assemblen a raïms i pot constituir una catifa espessa que tendeix a alterar l'ecosistema, de vegades a un 25 %. Semblaria que els peixos, és a dir els recursos de pesca, siguin allunyats per aquesta presència nova, mentre que la flora autòctona patiria desgalls importants. Es vaticina un impacte considerable a la Costa vermella en virtut de la mala experiència que s'ha viscut en altres contrades.

De la mar roja a la marenda

Per lluitar contra aquest vegetal, és recomanat no arrencar-lo, ja que aquesta acció afavoriria la seva proliferació. En cas d'extracció, s'aconsella llançar la caulerpa amb les deixalles convencionals, a terra. Aquesta espècie localitzada el 1990 al Mediterrani, després d'haver estat identificada des de 1962 a l'altura de Tunísia, després de passar per la mar roja. Se l''observa també a les aigües poc profundes de la mar del Carib i al llarg de la costa Ést americana. La seva mutació cap al Rosselló ha produït un vegetal estacional, que inicia el creixement al mes d'abril i no declina fins al desembre.