POLÍTICA

Sí al País Català convida Còrsega i Iparralde a Perpinyà

El partit polític territorial obre el debat sobre el futur de Catalunya del Nord

Fabienne Giovanninin, electa del grup Pè a Corsica a l’Assemblea de Còrsega, presidenta de l’Oficina Pública de l'Habitatge de la Col·lectivat de Còrsega © Arritti
Fabienne Giovanninin, electa del grup Pè a Corsica a l’Assemblea de Còrsega, presidenta de l’Oficina Pública de l'Habitatge de la Col·lectivat de Còrsega © Arritti
En el marc de la gran reforma territorial de l'estat francès, el partit polític Sí al País Català planteja la pregunta e l'evolució del departament institucional dels Pirineus Orientals. Per això, s'emmiralla en dos models encertats,Còrsega i el País Basc, a través d'una jornada organitzada aquest dissabte 6 d'octubre a Perpinyà.
Després de fer forat a les eleccions legislatives de 2017 i abans de les municipals de 2020, la formació política Sí al País Català (OPC) fa el punt. Organitza una jornada de reflexió, dissabte 6 d'octubre a l'Hotel de la Focella de Perpinyà. De cara a risc de dilució econòmica i identitària de les comarques del Nord al si de la regió administrativa «Occitània», OPC es planteja la pregunta: «Com ser reconegut, com fer-se respectar, com pot trobar el seu caml el País Català? ». Un col·loqui amb caràcter acadèmic reunirà Fabiana Giovannini, consellera territorial de Còrsega, afiliada a la majoria nacionalista dirigida pel president del consell executiu cors Gilles Siméoni. En representació del País Basc, el batlle de la vila de Mauléon i Vicepresident de la Comunitat d’Aglomeració País Basc, Mixel Etchevest, evocarà les seves estratègies en matèria econòmica, com a electe i responsable del grup industrial Artzaiak.

Una « Col·lectivitat País Català »?

A aquesta jornada, que tindrà tocs d'intercanvi d'experiments, participaran Jordi Vera, coordinador de Sí al País Català, i Jean-Luc Pujol, antic consell regional del Llenguadoc-Rosselló, batlle de Forques i productor viticultor. OPC, moviment impulsat des de l'anunci de la creació de la regió Occitània, el setembre de 2016, celebra els dos anys d'existència inspirant-se en l'exemple de Còrsega, convertida en una «Col·lectivitat Territorial Única» l'1 de gener d'aquest 2018, i el País Basc, fet « Comunitat d'aglomeració» l'1 de gener de 2017. Les futures reformes territorials considerades pel govern convidarien Catalunya del Nord a existir plenament «de cara a les macroregions novament creades, i després de cara a la desaparició dels departaments», prevista a l'horitzó 2021, subratlla el partit. Aquest predica el «canvi del nom del departament», que aniria seguit per la fundació d'una « Col·lectivitat País Català».