Sí al País Català convida Còrsega i Iparralde a Perpinyà
El partit polític territorial obre el debat sobre el futur de Catalunya del Nord
En el marc de la gran reforma territorial de l'estat francès, el partit polític Sí al País Català planteja la pregunta e l'evolució del departament institucional dels Pirineus Orientals. Per això, s'emmiralla en dos models encertats,Còrsega i el País Basc, a través d'una jornada organitzada aquest dissabte 6 d'octubre a Perpinyà.
Després de fer forat a les eleccions legislatives de 2017 i abans de les municipals de 2020, la formació política Sí al País Català (OPC) fa el punt. Organitza una jornada de reflexió, dissabte 6 d'octubre a l'Hotel de la Focella de Perpinyà. De cara a risc de dilució econòmica i identitària de les comarques del Nord al si de la regió administrativa «Occitània», OPC es planteja la pregunta: «Com ser reconegut, com fer-se respectar, com pot trobar el seu caml el País Català? ». Un col·loqui amb caràcter acadèmic reunirà Fabiana Giovannini, consellera territorial de Còrsega, afiliada a la majoria nacionalista dirigida pel president del consell executiu cors Gilles Siméoni. En representació del País Basc, el batlle de la vila de Mauléon i Vicepresident de la Comunitat d’Aglomeració País Basc, Mixel Etchevest, evocarà les seves estratègies en matèria econòmica, com a electe i responsable del grup industrial Artzaiak.Una « Col·lectivitat País Català »?
A aquesta jornada, que tindrà tocs d'intercanvi d'experiments, participaran Jordi Vera, coordinador de Sí al País Català, i Jean-Luc Pujol, antic consell regional del Llenguadoc-Rosselló, batlle de Forques i productor viticultor. OPC, moviment impulsat des de l'anunci de la creació de la regió Occitània, el setembre de 2016, celebra els dos anys d'existència inspirant-se en l'exemple de Còrsega, convertida en una «Col·lectivitat Territorial Única» l'1 de gener d'aquest 2018, i el País Basc, fet « Comunitat d'aglomeració» l'1 de gener de 2017. Les futures reformes territorials considerades pel govern convidarien Catalunya del Nord a existir plenament «de cara a les macroregions novament creades, i després de cara a la desaparició dels departaments», prevista a l'horitzó 2021, subratlla el partit. Aquest predica el «canvi del nom del departament», que aniria seguit per la fundació d'una « Col·lectivitat País Català».