La Clau
20 projectes immobiliaris amenacen la Costa Brava

Un conjunt de 20 projectes urbanístics s’està implementant a la Costa Brava, malgrat la presa de consciència mediambiental i la massacre paisatgista del segle XX. Actualment, 11 municipis els 22 que comprèn la Costa Brava són afectades per la reactivació de plans d’ordenació, sovint llançats en els anys 1970 i 1980. La pressió immobiliària turística, la cobdícia dels promotors i el desig d’activitat econòmica justifiquen aquestes operacions, que podrien alterar la bellesa d’espais d’encant. Les esplèndides platges Rodors i Els Jonquers, a Pals, de cara a les illes Medes, són així el blanc d’un programa que inclou 1.108 pisos de turisme i un gran aparcament. A Cadaqués, 104 pisos i un hotel de luxe es començaran de bastir en les pròximes setmanes, en el sector de Sa Guarda, proper del parc natural del Cap de Creus. Aquest projecte, nascut el 2010 i alentit per la crisi econòmica, ha estat accelerat en els darrers mesos.

Franco volia formigó

Aquesta nova onada vaga de construccions a la Costa Brava al·ludeix també 265 allotjaments i tres hotels a la cala d’Aiguafreda de Begur, entre les poques caranques que han quedat verge en aquesta localitat del Baix-Empordà. Aquesta realització considerada des de 1975, en el moment del gran període de formigonització gomentada pel general Franco, s’hauria d’estendre en 78 hectàrees. Cases familiars s’anuncien en 80 hectàrees a Tossa de Mar, al nivell de la cala Morisca, amb un alt nivell estètic, mentre que un conjunt de 40 allotjaments es perfila a Llançà, en primera línia de cara a la mar. A Palamós, una residència de luxe, amb 72 pisos en primera línia, reemplaçarà la Pineda d’en Gori, amb arbres centenaris.

40% del parc immobiliari és a la costa

En total, l’actual pressió immobiliària a la Costa Brava es tradueix per 10.000 pisos projectats. Aquesta perspectiva monstruosa fa reaccionar la federació ciutadana i ecologista SOS Costa Brava, que aplega 18 associacions. Aquesta entitat particularment oposada al projecte de Pals lamenta que el 40% del parc immobiliari de les comarques de Girona, de Portbou a Puigcerdà, se situï a la Costa Brava. Els seus responsables destaquen: «Ja fa temps que haguéssim hagut de dir prou ! ».

La zona de « Sa guarda » de Cadaqués

Comparteix

Icona de pantalla completa