CULTURA

L'USAP en perill des del seu ascens a 1a divisió

Cruel tornada del club entre l'elit hexagonal

François Rivière, president de l'USAP © USAP
François Rivière, president de l'USAP © USAP
El retorn de l'USAP al Top 14 no s'il·lustra per l'èxit, sinó per una acumulació de derrotes preocupant. El nivell d'exigència de la primera divisió francesa de rugby a XV sembla massa important per al club sang i or.
La tornada de l'USAP entre l'elit del rugby a XV francès, després de l'infern assolit el 3 de maig de 2014, ha estat aconseguida des de la victòria del club sang i or contra Grenoble, el 6 de maig. Però aquest ascens, vinculat a noves exigències, sembla no ser positiu per a l'equip, que ha patit una derrota contra el mateix equip de Grenoble, aquest dissabte 22 de setembre, amb el resultat de 22 a 31. Aquesta derrota és la cinquena de la temporada, en un total de 5 partits. L'USAP, situat a l'últim lloc del Top 14, enfrontarà Montpellier aquest dissabte 29 setembre, amb l'esperança d'encertar una victòria indispensable per al seu manteniment. El capità Tom Ecochard declarava «col·lectivament i individualment, no sem pas al nivell», dissabte 22 setembre després de la nova desfeta. El club del barri perpinyanenc del Vernet practica un joc descosit, amb el repte de l'autosuperació, ja que 18 dels seus jugadors mai no han jugat en el 14. El club, que només ha assolit un sol punt des del començament de la nova competició, no sembla pas prou armat per defensar les seves oportunitats de manteniment a primera divisió.

L'èxit és un perill

Ja el 16 d'agost, el President de l'USAP, François Rivière, advertia a les pàgines del Figaro del desafiament qjue suposava la requalificació entre l'elit hexagonal, tot assenyalant la seva inquietud en relació al manteniment: «Ens consideraran el nano del Top 14, però aquest paper ens va bé prequè hem de tornar a aprendre les obligacions d’un Top 14 que ha canviat molt en quatre anys, tant a nivell del joc com dels mitjans financers. Doncs per aquesta temporada la prioritat és consolidar el nostre lloc en l'elit (...) Sabem que serà difícil, però ho aprendrem ense renegar-nos ». Aquesta tardor, l'USAP enfronta la dificultat general segons la qual l'èxit, resumit aquí pel final del purgatori de la Pro D2, és també un perill a partir del moment que un lluita per un estatut.