SOCIETAT

Perpinyà: «els sords no són subciutadans !»

La diada mundial dels sords s'organitza per 1er cop a Catalunya del Nord

© Deccan SV
© Deccan SV
La Diada mundial dels sords, nascuda el 1951, arriba per primera vegada a Perpinyà, a través d'una reivindicació simple: reservar als sords un espai més còmode a la societat.
La Jornada Mundial dels Sords (JMS 1018) és organitzada aquest dissabte 29 setembre a Perpignan, per primera vegada. L’associació dels Sords de Catalunya del Nord (ASPO) organitza diversos actes que pretenen enllaçar les persones sordes amb les altres. Pretén afavorir una millor integració dels sords en la societat i promoure la llengua dels signes francesa. El Palau dels Reis de Mallorca és l'espai principal d'aquest esdeveniment, que inclou un espectacle infantil i una marxa fins al Castellet amb la formació musical parcialment sorda «Sourbadours», especialitzada en la batucada brasilera. S'espera un debat amb la participació de l'antiga Secretària d'Estat a l'Hàndicap i actualment vicepresidenta del Consell departamental, Ségolène Neuville.

Des de 1951 a Itàlia

L'ASPO, fundada el 2002 al municipi de Clairà, a la Salanca, enforteix la visibilitat dels sords en la societat tot destacant amb contundència «els sords no són dels subciutadans!». Aquest mètode directe li permet promoure les seves actuacions també des del Rosselló. Aquesta entitat té com a president en René Aros, ell mateix sord, que s'expressa ordinàriament per SMS i per correu electrònic. La JMS, impulsada per la Federació Mundial dels Sords el 1951 a Itàlia, es desenvolupa habitualment l'últim dissabte del mes de setembre. S'interessa la «cultura sorda» i posa de manifest les dificultats amb les quals es troben diàriament les persones sordes o parcialment sordes. Aquesta jornada agilitza la comunicació entre sords i persones que senten.