SOCIETAT

Fins a 55% de pobresa a Perpinyà, com a Polinèsia

L'informe «Els barris prioritaris de Catalunya del Nord » de l'Insee conté xifres preocupants

Casc antic de Perpinyà, setembre de 2018 © La Clau
Casc antic de Perpinyà, setembre de 2018 © La Clau
Un informe de l'Insee publicat discretament al mes de juliol revela que Perpinyà inclou diversos barris prioritaris on la pobresa iguala o supera el 55%. Aquesta contraprestació rècord afecta , entre altres, el Camp de Mart i la Ciutat de Sant Mateu.
Mentre que l'Insee (Institut estatal de l'estadística i dels estudis econòmics) comptabilitza 8,8 milions de pobres a França, o sigui el 14% de la població, segons les xifres de 2016 revelades l'11 de setembre, les xifres de 2013 a Catalunya del Nord són força més preocupants. L'informe titulat «Els barris prioritaris de Catalunya del Nord », que es va publicar discretament l'11 de juliol passat, contempla la unitat urbana de Perpinyà. L'Estat hi ha identificat nou barris prioritaris (QP) de la política de la ciutat, on resideixen 32.390 persones, per un total municipal de 118.000 habitants. Els més ben dotats són els barris Estació, Baix-Vernet Nou QPV i Sant Assiscle, mentre que els barris Nouveau Logis i Casc antic resenten una situació intermediària.

La ciutat de Sant Mateu, el Camp de Mart i l'Alt Vernet toquen rècords

A la part més baixa de l'escala socioeconòmica perpinyanenca, segons els criteris de l'Insee, figuren el «Baix-Vernet Antic Zus», el barri Reis de Mallorca, (que inclou la ciutat Sant Mateu), el Camp de Mart i la « diagonal de l'Alt-Mitjà Vernet». En aqueixos quatre sectors, on l'atur i les marginalitats són els més alts de la capital del Rosselló, la taxa de pobresa «supera un 55 %», subratlla l'Insee. Aquesta molt forta proporció destacable correspon exactament als percentatges que apunten les illes de Tahití i Mo'orea, comunicats el 2017 per l’Institut de l’estadística de la Polinèsia Francesa. Fa eco a les nostres observacions alarmants de 2015, segons els quals el barri Saint-Jacques protegia una població disposant d'ingressos anuals «inferiors als del Congo».