POLÍTICA

El President Quim Torra reafirma el problema català

La tardor política hauria ser moguda a Catalunya del Sud

Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 4 de setembre de 2018 © ACN
Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, Barcelona, 4 de setembre de 2018 © ACN
El President de Catalogne, Quim Torra, s'ha expressat de cara a 800 persones, dimarts 4 setembre a Barcelona, per tal de presentar les seves intencions per als mesos a venir. Desitja que la població no abaixi la guarda|guàrdia en matèria d'afirmació independentista. La part contrària, encarnada pel govern socialista espanyol de Pablo Sánchez, a Madrid, manifesta un nou rebuig envers un referèndum sobre la independència.
El President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha lliurat la seva estratègia de conducta institucional i política de Catalunya per als pròxims mesos, dimarts 4 setembre a Barcelona. En aquesta ocasió, una assemblea de 800 personalitats polítiques, actors econòmics, cívics i culturals era present al Teatre Nacional. La conferència presidencial ha abordat d'entrada la qüestió de l'obediència o del rebuig de cara a les injuncions de l'Estat central, que escruta les intencions catalanes. Podem escollir entre « llibertat i llibertat», va declarar Torra, partidari afirmat d'una « mobilització permanent», en el context d'una molt probable tardor políticament moguda. El successor de Carles Puigdemont va reclamar al govern Sánchez una «negociació de bona fe» amb la perspectiva d'organitzar un nou referèndum sobre la independència « reconegut internacionalment». Ara bé, l President socialista espanyol Pablo Sánchez ja va rebutjar aquesta eventualitat, el 29 d'agost. També, la nit del mateix dimarts 4 setembre, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va expressa un nou rebuig madrileny, en una conferència de premsa organitzada en urgència.

La «progressió de la República»

En el seu missatge, Quim Torra va promoure el marc reglamentari definit pel «mandat de l'1 d'octubre», en referència al referèndum de 2017, que va ser durament reprimit per l'Estat espanyol. Va desitjar la «mobilització del carrer i de les institucions al servei de les polítiques socials, per fer créixer la Repúblican almb un impacte internacional màxim.» En aquest sentit, l'exPresident Carles Puigdemont activarà al final d'aquest mes el «Consell per la República», una estructura que es compromet a donar existència a una Catalunta sobirana, retirada de la corona espanyola. El març passat aquest part de l'estratègia independentista ja era anunciat per Puigdemont,que actualment viu exiliat en una residència a Waterloo, al Brabant Való.