CULTURA

Les fotos que Visa pour l'Image no vol ensenyar

Els fotoperiodistes Carles B. Gorbs i Dolors Gibert exposen a partir del 30 d'agost

Barcelona, 1 d'octubre 2017 © « la revolta de les urnes »
Barcelona, 1 d'octubre 2017 © « la revolta de les urnes »
A Perpinyà, una exposició ensenya les fotografies de violències policíaques a l'estat espanyol, un tema que el festival Visa pour l'Image s'ha negat a tractar.
Per primera vegada, Perpinyà acull un tema d'exposició rebutjat pel festival Visa pour l'Image, arran del rebuig estratègic de la seva direcció. Aquesta realització concerneix els esdeveniments de 2017 a Catalogne del Sud, en el context de la victòria democràtica de l'independentisme i de l'ostensible repressió policíaca espanyola. Malgrat el testimoniatge de milers de clixés|tòpics en aquest sentit, Visat per a la Imatge subratlla una línia políticament correcta, sobre un pressupost d’1,5 milió d’euros abundat per l’Estat a alçada de 100.000 euros, per a 400.000 euros abundats per l’ajuntament de Perpignan, que remunera 100 usos|feines estacionals, mentre que el Rosselló aprofita repercussions|pluges directes de 4 milions d’euros.

Dos fotoperiodistes ignorats pel festival oficial

Per respondre a la indignació selectiva del festival oficial s'organitza l’esdeveniment «VASI pour l'Image », retrospectiva inspirada per l’autodeterminació catalana. Aquesta sèrie fotogràfica recorda les accions policíaques contra els electors sud-catalans, l'1 d'octubre de 2017, així com la «resistència pacífica» i la « lluita per a la preservació de les llibertats fonamentals que es confon amb aquella per a la democràcia», descriu el partit Sí al País Català, instigador d'aquesta exposició. Titulada « La revolta de les urnes », realitzada pels foto-periodistes Carles B. Gorbs i Dolors Gibert, aquesta contra-exposició es podrà veure del 30 d'agost al 8 de setembre al Saló Mailly, situat al carrer del mateix nom. Hauria estat arriscat per a Visa pour l'Image de fer-se el relleu de proves gràfiques dels fets de Catalunya, sobretot que enguany el festival s'exposa també al Gran Mercat de la Villette, a París, el 15 i 16 de setembre.
Igualada, comarca de l'Anoia, Catalunya del Sud, 1 d'octubre 2017 © « la revolta de les urnes »