TECNOLOGIES

L’enginyeria solar catalana sedueix la Xina

El GICB de Banyuls de la marenda ha rebut una delegació asiàtica

La delegació xinesa al voltant del doctor-enginyer Daniel Mugnier, assalariat de Tecsol, Banyuls de la marenda, 3 de juliol 2018 © Tecsol
La delegació xinesa al voltant del doctor-enginyer Daniel Mugnier, assalariat de Tecsol, Banyuls de la marenda, 3 de juliol 2018 © Tecsol

Sis enginyers delegats per l'Estat xinès han explorat les instal·lacions de climatització naturals instal·lades per l'empresa Tecsol als grans cellers vinícoles de Banyuls de la marenda, el 3 de juliol. Aquesta visita asiàtica subratlla l'interès de l'enginyeria solar catalana a nivell mundial.

Es confirma l'expertesa de Catalunya del Nord a nivell d'energia solar es confirma, segons l'exemple de la visita d'una delegació inesa a la marenda, el 3 de juliol. L'oficina d'estudis Tecsol, fundada a Perpinyà el 1980, a través de l'encarregat del seu departament de Recerca i desenvolupament, Daniel Mugnier, ha acompanyat un grup de responsables vinguts de Pequín als cellers de l'Agrupament Interproducteurs Cotlliure Banyuls (GICB), a Banyuls de la marenda. Aquest grup d'enginyers asiàtics ha explorat amb delectació la climatització solar d'aquesta gran bogeda històrica. Aquests empresaris, homes i dones, empleats del Centre de recerca i d’innovació tècnica aplicada a la construcció de Pequín, un estament d’Estat que emplea 8.000 persones, han copsat la pertinència a les instal·lacions banyulenques, instal·lades el 1991. Han apreciat l'eficàcia d'una climatització solar per temps de canícula, atès que el sistema solar ho ha perdut res a nivell de resultats des de la seua engegada.

Una xarxa d'aigua gelada

El sistema de refredament del GICB inclou 130 m² de captadors en buit, inclinats a 15°, que desprenen una potència de refredament que assoleix fins a 35 quilowatts. Aquesta planta ecològica sol·licita l'ebullició d'una solució d'aigua i de bromur de liti, apte per produir fred. Aquesta solució es difon pels cellers a través d'una xarxa d'aigua gelada.


El GICB, Banyuls de la marenda © Tecsol