MEDI AMBIENT

Canícules de 42° a Perpinyà a partir del 2050

El climatòleg Frédéric Hourdin té temences sobre el futur climatològic

© LST
© LST
Una onada de calors importants afecta Catalunya del Nord, però la meteorologia dels propers decennis podria ser pitjor segons Frédéric Hourdin, climatòleg del CNRS. Perpinyà i Caudiers de Fenolleda podran partir temperatures màximes de 42°C a partir del mitjan del segle.
L'episodi de canícula que afecta actualment una part d'Europa, per segona vegada des de l'inici de la temporada estival, recorda l'esdeveniment climàtic de 2003. L'estiu més calent des de 1947 havia produït llavors temperatures excepcionals en una llarga durada, quasi tot el mes d'agost al Mediterrani. Una temperatura històrica de 38,2°C es va registrada a Perpinyà, seguida de prop pels 37,6¨C observats el 4 d'agost de 2017. Les condicions tèrmiques de l’estiu actual fan dir al climatòleg Frédéric Hourdin «En 30 anys, si no s’actua sobre el clima, tindrem estius més calents que el de 2003». Aquest membre del Centre estatal de la recerca científica (CNRS), entrevistat el 30 de juliol per la cadena BFMTV, ha anunciat «estius cada vegada més calents amb cada vegada més riscos d’incendis». Segons aqueix investigador, a partir de 2050, els estius ordinaris seran semblant al de 2003 i els estius caniculars «seran encara molt més calents», el que exigirà « polítiques d’adaptació prou fortes si volem fer-hi front ».

A Catalunya del Nord, les comarca de la Fenolleda i la part interior de la plana Rosselló, ja lliurats a calors estivals de vegades insuportables, podrien conèixer temperatures passatgeres de 41 o 42° a partir de mitjans del segle.