CULTURA

Descobreixen una nova dent prehitòrica a Talteüll

Aquesta peça excepcional té 560 000 anys

La dent humana descoberta a Talteüll dilluns 23 de juliol © Centre europeu de prehistòria de Talteüll
La dent humana descoberta a Talteüll dilluns 23 de juliol © Centre europeu de prehistòria de Talteüll
Una nova troballa fabulosa s'ha produït sobre l'indret|lloc web arqueològic de Tautavel. Una dent humana de 560 000 d'edat ha aparegut en el moment d'un escorcoll|excavació, dilluns 23 juliol.
En el marc de la seva habitual campanya d'excavacions estiuenques, el Centre europeu de prehistòria de Talteüll ha revelat un nou fòssil, dilluns 23 juliol. Es tracta d’una dent de mainatge jove, d'une 5 anys d’edat, que s'ha posat al dia al capvespre, en un sòl d’hàbitat datat de 560.000 anys. Aquest element, la cent cinquantena resta humana descoberta a la zona de la Cauna de l'Aragó, constitueix un «descobriment molt excepcional», segons la direcció del centre. Permetrà als investigadors intentar entendre el misteri dels estils de vida dels nostres avantpassats més llunyans. Properament, la sol·licitud d’un microescàner i de la imatgeria de 3D haurien de produir una neteja virtual d’aquesta dent, per tal d’estudiar el seu esmalt i el seu desgast, amb la finalitat d'intentar descobrir l’alimentació del seu portador. Aquest descobriment es produeix gairebé 47 anys després de la troballa del crani de l'Home de Talteüll, o «Aragó 21», que va impulsar l'anomenada del jaciment de nord del Rosselló, l'estiu 1971. Un temps lloat com el «Més vell europeu» i el « Més vell català» per un eslògan promocional, aquest homo erectus tautavelensis ha rebut també el nom internacional « Tautavel Man ».

Els descobriments de dents humanes s'han multiplicat en els darrers anys a Talteüll, entre altres el 2015, quan la dent «Aragó149», de 550.000 anys d'edat, va ser certificada com a resta humana més antiga descobert a l'estat francès i a Catalunya.