MEDI AMBIENT

Perpinyà impulsa un programa de protecció de les abelles

Com el Consell departamental, l'Ajuntament proposa espais protectors

Exemplar d'abella © Flints Bees
Exemplar d'abella © Flints Bees
Arès que la utilització dels pesticides agrícoles, en l'àmbit rural, és responsable de la mortalitat de les abelles, la ciutat s'ha convertit en un lloc protector per als insectes productors de mel. L'Ajuntament de Perpinyà alberga bucs a la zona arqueològica de Ruscino i proposarà altres espais als apicultors nord-catalans.
La instal·lació de bucs en perímetre urbà es trob a en la tendència a Europa, tot fent camí a Catalunya del Nord. El Consell departamental va firmar el 2016 una col·laboració amb el programa «L’abella, sentinella del medi ambient » impulsat per la Unió estatal de l’Apicultura francesa (UNAF). Sis bugues institucionals va ser instal·lades en diversos municipis, entre els quals Vilanova de Raó i Perpinyà. Apicultors afiliats a la Unió Sindical Apícola del Rosselló (USAR) n'asseguren el manteniment.

Dilluns 26 juny, l'ajuntament de Perpinyà va assenyalar el seu compromís en la protecci del patrimoni apícola. En resposta a l'alta mortaldat observada des de fa diversos anys, posa a disposició dels professionals uns espais protegits, dels quals assegura la gestió. Entre aqueixos llocs, que formen part de la la trama verda urbana, propicis al desenvolupament de les abelles, figura la zona arqueològica de Ruscino. Aquest lloc, situat entre Perpinyà i Canet, va rebre ruscos a la primavera, instal·lats per l'USAR. L’ajuntament destaca que «s'està estudiant nous projectes d’implantació de bucs en nous espais municipals ».