MEDI AMBIENT

Un macrocuc invasiu en els horts nord-catalans

El bipalium kewense, vingut del Vietnam, colonitza les terres

Exemplar de cuc « bipalium kewense » © Picssr
Exemplar de cuc « bipalium kewense » © Picssr
El cuc bipalium kewense, vingut de Cambodja i del Vietnam, ha estat identifficat a Catalunya del Nord. Aqueix animal de cos planer és perillós perquè menja els cucs autòctons.
Determinades zones de conreu nord-catalanes veuen multiplicar-se un invasor sorprenent, el cuc platemint terrestre, que amenaça la biodiversitat. La seva varietat «bipalium kewense» s'alimenta de cucs de terra autòctons, indispensables als nostres sòls. Aquest hermafrodita, classificat entre les «Espècies exòtiques invasores » (EEE), al no tenir depredador sota les nostres latituds, podria matar les espècies pròpies dels territoris gràcies a la neurotoxina que produeix, 500 vegades més forta que el cianur. Aqueix animal de cos planer i de cap en forma de martell no és perillós per als humans, però la seva ràpida reproducció preocupa, ja que una porció del seu cos se separa al darrere cada setmana. Atès que aquest bocí es converteix en adult, una sola mostra pot colonitzar tota una regió.

Un cuc vingut de Cambodja i del Vietnam

La presència del bipalium kewense és un efecte de l'acceleració de la globalització dels intercanvis. Llis i una mica enganxós, aquest cuc que pot mesurar fins a 40 cm, amb 1,5 cm d'amplada, sembla haver arribat als nostres jardins a través dels transports de plantes des de l’hemisferi Sud. Originari del Vietnam i de Cambodja, s'ha anat escampant poc abans de l'any 2000 en un ampli sector que inclou Catalunya del Nord i Iparralde, fins al departament dels Alps Marítims. Els seus principals enemics són la fred hivernal i la calor estival. Per eliminar aqueix cuc és necessari aixafar-lo integralment.