MEDI AMBIENT

Un ós ha circulat a Puigbalador, a la comarca del Capcir

Un plantígrad va ser identificat a finals d'abril entre Capcir i Donesà

Ós Bru © Daniel Iravals
Ós Bru © Daniel Iravals
Al marge de cap comunicació ministerial, es comprova la presència de l'ós a Catalunya del Nord. Un plantígrad ha circulat al final del mes d'abril en la zona de bosc del municipi de Puigbalador, a la comarca del Capcir.
La presència de l'ós a Catalunya del Nord, concretament a la comarca del Capcir, l'agost de 2017, va ser confirmada el 12 de maig passat per l'informe anual de la xarxa Os Bru, fundada en les observacions de l'Oficina estatal dels Boscos (ONF). Però aquesta presència s'ha renovat molt recentment, segons una informació concedida per Pierre Bataille, batlle de Fontrabiosa, municipi del Capcir on es va fotografiar l'animal l'any passat. Aquesta vegada, una identificació va ser feta al terme municipal del poble veí de Puigbalador, a l'extrem Sud de Catalunya del Nord, a finals d'abril de 2018. Un exemplar d'ós, probablement el mateix, va ser observat pocs dies després al poble de Rusa, al departament de l'Arièja, 10 km al sud a vol d'ocell. «Sabem aqueixos detalls gràcies a la xarxa, però el filtre està espès», admetia Pierre Bataille, el 27 de maig sobre l'estació França Blau Rosselló. Aquest escollit de la Comunitat de Municipis Pyrénées catalans és també afiliat al Comitè de massís dels Pirineus, amb seu a Tolosa de Llenguadoc. S'inquieta dels vagarejos del plantígrad als boscos del Capcir : «Què he de dir als criadors, què he de dir als turistes ? ».

Després del 2010 i del 2017, l'any 2018 assenyala la tornada de l'os sota les latituds nord-catalanes, on no es lamenta cap incident comparable a l'atac registrat sobre un humà el 2008 i sobre bestiar, el 2009, a les comarques de Lleida.

Puigbalador i Rusa, entre Catalunya i Llenguadoc