CULTURA

Colòmbia, Irlanda i agricultura devastadora a Visa pour l'Image 2018

XXX edició del festival de fotoperiodisme de l'1 al 16 de setembre a Perpinyà

Exposició « Big food », George Steinmetz, Visa pour l'Image 2018 © George Steinmetz / Cosmos
Exposició « Big food », George Steinmetz, Visa pour l'Image 2018 © George Steinmetz / Cosmos
Colòmbia, Irlanda i la indústria agroalimentària devastadora figuren entre els temes de la 0trentena edició del festival Visa pour l'Image, que es desenvoluparà de l'1 al 16 de setembre a Perpinyà. Des de 1989, un total de 840 exposicions ha estat presentat pel gran fòrum mundial del fotoperiodisme.
El festival Visa pour l'Image celebrarà aquest any la seva trentena edició des del seu llançament el 1989 sota l'últim mandat de Paul Alduy, llavors alcalde de Perpinyà. De l'1 al 16 de setembre, amb entrada lliure, la capital de Catalunya del Nord collirà una selecció de temes fotoperiodístics vinguts del món sencer. Entre la trentena d’exposicions escollides, l’americà George Steinmetz presentarà «Big Food», una evocació espantosa de l’agricultura de gran escala i revelació del pitjor de la producció dels nostres aliments. En «Bobby Sands - Belfast, maig de 1981», el francès Yan Morvan descriurà el recorregut d’aquest militant de l’organització Armada republicana irlandesa (IRA) provisional, que lluitava contra la presència britànica a Irlanda del Nord, mort el 1981 a conseqüència de la vaga de la fam que havia emprès a la presó per defensar el seu estatut de presoner polític. La sèrie fotogràfic «Colòmbia : (Re)néixer, de l'espanyola Catalina Martin-Chico, evocarà la vida després de l'entrega de les armes pels FARC, després de més de 50 anys de guerrilla. La Colòmbia que reaprèn la pau i les dones dels grups rebels marxistes que recuperen el dret de parir, centren aqueix reportatge.

Tossuts des del 1989

Visat per a la imatge, que va acollir 200.000 visitants el 2017, ha realitzat 840 exposicions des de la seva primera edició. El seu director des de l'origen, Jean-François Leroy, afirma a l'editorial de la pròxima edició, publicat el 17 de maig: «La idea inicial (...) no ha canviat. Fer descobrir fotògrafs una mica oblidats, confirmar talents, i permetre a joves fotògrafs de fer-se conèixer (...) No hem canviat? Alguns ens ho retreuen. Per nosaltres, és una línia de conducta ». No obstant, les imatges de les violències policíaques observades a Catalunya del Sud l'1 d'octubre de 2017, durant el referèndum prohibit pel govern espanyol, no tenen visa per Perpinyà.

Pàgina del festival: www.visapourlimage.com