CULTURA

Yann Moix, entre els catalans famosos a París

L'escriptor i director de cinema és parent de l'escriptor Terenci Moix

L'escriptor Yann Moix © France Télévisions
L'escriptor Yann Moix © France Télévisions
Cosí de segon grau del gran escriptor sud-català Terenci Moix, Yann Moix és procedent d'una família barcelonina per part de pare.
Entre les personalitats d'ascendència catalana que gaudeix d'alt nivell de notorietat a París i més generalment a França, figura Yann Moix, fet popular a través de la televisió. Nascut a Nevers el 1968, l'escriptor i director de cinema va assolir el Premi literari Goncourt de la primera novel·la el 1996 i del Premi Renaudot 2013. És també autor de la pel·lícula Podiu, del 2014, adaptada de la seva pròpia novel·la. Yann Moix, el nom de casa del qual significa «gat» en català antic i en actual català balear, és el germà gran de l'escriptor, periodista i director Alexandre Moix. El llur pare, fisioterapeuta sud-català, era cosí germà del gran escriptor català Terenci Moix, pseudònim de Ramón Moix Meseguer. Aqueix autor nascut a Barcelona el 1942, Premi de la crítica Serra d'Or el 1970, 1973 i 1977 i Premi Planeta 1986, va morir el 2003.

Resulta obvi que «Moix» és un nom català, com Blanquer, Castañer, Fourcade o Seguelà, altres patrònims coneguts a França, però aquesta evidència no funciona a França on aquest nom patronímic, si es pronunciés correctament, s'acostaria a nivell fònic a la desgràcia física (amb l'adjectiu « moche ») i no a la condició felina.

Definició de la paraula «Moix» al Diccionari de Gran Enciclopèdia catalana.