CULTURA

Raoul Dufy, estrella de l'estiu 2018 al Museu Rigau de Perpinyà

1940-1950, el decenni català del pintor francès

Raoul Dufy (1877-1953) © DR
Raoul Dufy (1877-1953) © DR
El Museu Rigau de Perpinyà prepara per a l’estiu 2018 una gran exposició dedicada al pintor Raoul Dufy, un dels artistes francesos més populars de la primera meitat del segle XX.
Després d’haver proposat l’exposició inaugural «Picasso – Perpinyà, el cercle de l’íntim 1953-
1955 », el museu Rigau de Perpinyà dedicarà la seva gran mostra estival de 2018 a Raoul Dufy. Aquesta nova realització, titulada «Dufy – Perpinyà, 1940-1950», narrarà la trajectòria de l'artista que es va refugiar a Ceret el 1940, a l'inici de de la Segona Guerra mundial arran de la declaració de guerra d'Itàlia a França. En poc temps es va relacionar amb el doctor Pierre Nicolau, notable del país que va mirar de curar el pintor, que patia poliartritis, a la clínica de les platanes de Perpinyà, de la qual era propietari. El lligam que Dufy va mantenir amb la capital del Rosselló va començar d'aquesta manera, abans d'acabar-se el 1950, amb la seva partença cap als Estats Units.

« Obres excepcionals »

La futura exposició es recolzarà en arxiu privat inèdites sortides de nombroses col·leccions franceses i de l'exterior. La direcció de la Cultura de l'Ajuntament de Perpinyà destaca que «nombrosos museus» compromesos a «deixar obres excepcionals de l’artista».
El Normand Raoul Dufy, nascut el 1877, mort el 1953, no es va pas conformar amb una carrera de pintor. Va actuar també en els àmbits del gravat, de la ceràmica, la creació de teixits i de tapisseria, així com la decoració. La seva estada a Catalunya del Nord va incloure la trobada amb Pierre Brune, pintor iniciador del museu d'Art modern de la capital del Vallespir.
Raoul Dufy, « Cotlliure », 1941 © Dallas Museum of Art