ESPORT

El Barça vol llençar Maillol a les escombraries

La Junta directiva vol desbatejat el carrer del Camp Nou

Arístides Maillol a Marly-Le-Roy, regió parisenca, pel fotògraf alemany Josef Breitenbach, 1934 / DR
Arístides Maillol a Marly-Le-Roy, regió parisenca, pel fotògraf alemany Josef Breitenbach, 1934 / DR
Les instàncies dirigents del Futbol Club Barcelona desitgen rebatejar l'avinguda Aristide Maillol, a la capital, al benefici de l'antic entrenador Johann Cruyff. La família de l'artista banyulenc s'oposa a aquesta substitució simbòlica de la cultura i les arts, per l'esport.
El Camp Nou, més gran estadi d'Europa en molts espectadors, antre del Futbol Club Barcelona, és situat a l'avinguda Arístides Maillol de la capital. La denominació d'aquesta artèria ofereix naturalment al pintor i a escultor de Banyuls de la marenda una perennitat popular a Catalunya del Sud. Però la Junta directiva del Barça, la seva instància dirigent suprema, projecta un canvi poc favorable a la carrera pòstuma de l'artista nord-català. En efecte, el 25 de març, el president del club, Josep Maria Bartomeu, va anunciar la intenció de desbatejar l'avinguda Maillol, en benefici de Johan Cruyff, immens entrenador dels blaugrana, mort d'un càncer el 24 de març de 2016.

Cal llestar entre l'esport i la cultura

En paraules d'Yvon Berta, descendent de Maillol, retirar el nom del seu avantpassat «no és una bona iniciativa». Qüestionat per la ràdio Cade Cope, el, propietari de la finca vitícola banyulenca Berta-Maillol, de 79 anys d'edat, recorda que «Maillol és conegut al món sencer, algunes de les seves obres són presents als museus de les principals capitals». I afegeix «hauria de ser un honor per al FC Barcelona trobar-se en aquest carrer». L'opció de la junta del Barça, entre l'exaltació d'una personalitat esportiva i l'homenatge al major escultor català del segle XX, il·lustra tant la supremacia de l'esport sobre la cultura, com l'amenaça d'oblit de l'aportació nord-català a la cultura catalana en sentit ampli.