La Clau
Els harkis volen alertar Hollande des de Ribesaltes

La historiografia del Memorial de Ribesaltes desagrada a una part de les comunitats que hi són representades. Hocine Louanchi, harki (algerià d’origen) internat en aquest espai durant la seva adolescència, s’insurgeix contra la interpretació de la famosa data del 19 de març de 1962 que fa el memorial. «El 19 de març no és la data de la fi de la guerra d’Algèria, és la del començament del nostre malson», afirma aquest jubilat de 62 anys, que no ha oblidat res. Sobre aquesta reivindicació recurrent es convoca concentració el 19 de març d’aquest 2016 de cara al Memorial. Hocine Louanchi, coordinador de la Concentració militant de la causa harkie, espera un «reconeixement» i una «llei de reparació» envers els qui continuen sent mal compresos fins poc estimats per la República. Ens precisa «no vull que la nostra Història sigui deformada» i desitgi actuar per a «l’honor dels nostres pares».

Pressionar el president de la República

Per als membres de la comunitat harkie, el repte polític actual és assolir que François Hollande respecti la seva promesa electoral del 5 d’abril de 2012: «Si el poble francès m’atorga la seva confiança, me comprometi a reconèixer públicament les responsabilitats dels governs francesos en l’abandó dels Harkis, la massacre d’aquells qui van quedar a Algèria i les condicions d’acollida de les famílies transferides de nit en camps a França».

L’octubre de 2015, el Camp de Ribesaltes va viure una inauguració polèmica, ja que la federació France Harkis va criticar l’absència de representants harkis. El seu president, Mohamed Bellebou, electe del Front Nacional a Perpinyà, ens assenyalava «tots els nostres vells (…) esperaven ser convidats, honorats, reconeguts en llur estatut de víctimes. No, uns han decidit altra cosa, deixant-los una vegada més al marge d’una societat que no els ha reconegut».

Comparteix

Icona de pantalla completa