MEDI AMBIENT

Perpinyà i Girona col·laboraran per protegir la vaca de l'Albera

S'implementa un programa de valoració transfronterer

Vaca de l'Albera al Coll de l'Ullat, Catalunya del Nord © Joan Biarnés
Vaca de l'Albera al Coll de l'Ullat, Catalunya del Nord © Joan Biarnés
La vaca de l'Albera, raça autòctona representada per 400 mostres, no sempre ha agradat a les autoritats franceses. Aquest dimarts 19 de gener, la prefectura de Catalunya del Nord presenta un programa de valoració inèdit.
Per primera vegada, un «comitè de pilotatge transfronterer» en relació amb bestiar és instaurat a Catalunya del Nord. Aquest dispositiu serà presentat aquest dimarts 19 de gener per la prefecta Josiane Chevalier i el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante y de la Herran. Les autoritats franceses i espanyoles col·laboren, seguint el mateix principi que els controls de policia i de duana restablerts al Portús amb motiu de la COP21 de París. La prefectura de Perpinyà destaca una «valoració dels recursos bovins del Massís de l'Albera », en relació amb la raça «Albera», també anomenada «massanesa» i «fagina». Aquesta espècie del país serà beneficiària d’un programa d’organització de la ramaderia i de suport a les estratègies econòmiques dels criadors. L'objectiu és també aturar la divagació de determinats exemplars no identificats, estrangers a la frontera, de la qual van precedir la creació ja fa segles. Aquest projecte és guiat pel país Pirineus-Mediterrània, amb seu a Ceret, amb un possible suport del programa europeu POCTEFA.

Capricis de la vacada i capricis dels homes

El destí que es preveu des d'ara endavant a les vaques de l'Albera pot sorprendre, ja que aquesta raça autòctona va ser objecte de matances prefectorals el 2009, tot sent protegida a Catalunya del Sud. El 2010, diverses mostres d'aquest animal vigorós van atacar persones que passejaven, mentre un estudi universitari demostrava la seva utilitat en matèria de prevenció contra els incendis. Actualment, la raça Albera és representada per 400 vaques.