MEDI AMBIENT

El Consell d'Estat desautoritza la prefectura de Perpinyà sobre la pedrera de Vingrau

Pedrera de marbre blanc de Vingrau, Catalunya del Nord / DR
Pedrera de marbre blanc de Vingrau, Catalunya del Nord / DR
L'empresa La Provençale, amb el suport de la prefectura de Catalunya del Nord, no ha assolit l'autorització d'explotació 8 hectàrees de jaciments de marbre a Vingrau, al nord de Catalunya del Nord. El Consell d'Estat es va pronunciar sobre aqueix assumpte el 15 d'octubre.
L'explotació de la pedrera de marbre de Vingrau, al nord de Catalunya del Nord, és refrenada pel cim de l'Estat. El juliol passat, l’extensió d’aquesta zona d’extracció per part de l'empresa La Provençale va ser suspesa en resposta a l’acció de la Federació per als Espais Naturals i el Medi Ambient de Catalunya del Nord (FRENE 66). L'entitat havia fet anul·lar una derogació de la prefectura de Perpinyà. Els serveis de l'Estat a havien emès en efecte un decret autoritzant l'eixarmament de 8 hectàrees de zona protegida, classificada Natura 2000, que albarga 22 espècies d'ocells, entre els quals l'escàs còlit, passerells i mostres de sargantanes catalanes, entre 27 espècies de fauna salvatge. El tribunal administratiu havia aprovat la demanda dels protectors de la naturalesa, que han destacat fa poc al voltant del Memorial de Ribesaltes, anteriorment a Portvendres. Immediatament, la direcció de La Provençale havia sol·licitat un procés de cassació al Consell d'Estat. No obstant, el 15 d'octubre, la més alta jurisdicció administrativa francesa ha confirmat la suspensió de la derogació.

Cara a cara entre la natura i l'ocupació laboral

L'empresa La Provençale avalua a 80 el nombre d'assalariats que haurien treballat a la zona, però el Consell d'Estat considera que el projecte d'extensió no constitueix un «motiu imperativa d'interès públic major en el sentit de l'article L.411-2 del codi del medi ambient», ens detalla FRENE 66. El seu president, Marc Maillet, denuncia una «decisió prefectoral que es recolza en el xantatge a l'ocupació laboral per destruir hàbitats naturals i espècies protegides entre els més destacables de la Corbera catalana».