ESPORT

El Tour de França esquivarà la Cerdanya

Tour de França 2015 © Le Tour de France
Tour de França 2015 © Le Tour de France
El Tour de França 2016 farà una estada de tres dies al principat d'Andorra, però no passarà pas per Cerdanya o Capcir, ja que el seu recorregut arribarà directament al Llenguadoc.
Entre les seves 21 etapes, el Tour de França 2016 passarà pels Pirineus, però no nord-catalans. La seva 9a etapa passarà per la Vall d’Aran i la Seu d'Urgell, a Catalunya del Sud, abans d'arribar a Escaldes-Engordany, a Andorra, per a una 10a etapa envoltada de tres dies d'estada en el petit país veí de l'alta Cerdanya, a Catalunya del Nord. Aquesta 103a edició, prevista del 2 al 24 de juliol de 2016, inclourà una bonica arribada d'altitud, a Arcalís, prop de l'estació d'esquí andorrana Vallnord. Seguidament farà una baixada fins a la vila de Revel, al Migdia Pirineus. Els aficionats al ciclisme seran satisfets, però els empresaris i polítics que alimentaven l'esperança d'un impacte a la Cerdanya fins al Capcir i l'Alt  Conflent, hauran de tenir paciència.

Font-romeu el 1968, la Guingueta d'Hix el 1976

L'últim pas del Tour de França a Catalunya del Nord va ser el 2009. Perpinyà va rebre una etapa en procedència d'Agde, però el territori va ser pròpiament saltat, ja que la continuació es va produir entre Girona i Barcelona. En la història de la prova, 1968 és un any destacat, ja que Font-romeu, a Cerdanya, va ser triada com a vila de sortida d'una etapa, després d'una arribada, el dia anterior, a Bolquera-Pirineus 2000. El 1976, el Tour de França va organitzar una sortida des de la Guingueta d'Hix.