ESPORT

BBC, New York Times, Al Jazeera: el món mira Catalunya

The Guardian, Londres, diumenge 27 de setembre de 2015 © The Guardian
The Guardian, Londres, diumenge 27 de setembre de 2015 © The Guardian
La BBC, Al Jazeera, The Guardian, el New York Times, l'agència Reuters o Ràdio Canadà destaquen que els electors sud-catalans voten «de facto en un referèndum sobre la independència».
Les eleccions d'aquest diumenge 27 de setembre a Catalunya mobilitzen 550 enviats especials estrangers delegats per 180 mitjans de comunicació, dels quals alguns disposen d'una influència important. En un article dominical, The Guardian subratlla «Els catalans voten aquest diumenge en unes eleccions crucials, que es presenten com un de facto referèndum d'independència que pot fer entrar Espanya i la UE en territori desconegut». Pel seu costat, la BBC defineix l'escrutini com una «fita», mentre que Le Monde evoca un «cop de força» dels independentistes. El diari del vespre recorda que els candidats de la llista Junts pel Sí s'han «compromès» a «fer la independència» si obtenen la majoria dels escons al Parlament de Catalunya. Per la seva part, la cadena France 24 descriu Artur Mas, el president català, com un«improbable líder independentista», estimant que ha passat de l'estatut de tecnòcrata al de conductor del joc.

«Sobirania nacional» i «elecció complicada»

Les eleccions d'aaquest 27S són les «més importants de la Història recent d'Espanya», avança l'Agència France Presse (AFP). El mitjà de comunicació panàrab Al Jazeera insisteix en la qüestió estatutària : «per a molts catalans, aquesta elecció és més que la renovació de l'executiu regional, es tracta de sobirania nacional». L'emissora Radio Canada observa que el moviment sobiranista català ha evolucionat d'un espai política «marginal» cap a una «idea de massa». Més original, el Washington Post jutja que els peatges, mantinguts a les autopistes de Catalunya al contrari de gran part d'Espanya, participen en el procés cap a la independència. Aquest mitjà ressalta un «ressentiment» econòmic cap al govern central, establert a Madrid. El New York Times veu una «elecció complicada» després de la qual Madrid utilitzarà «tots els mètodes legals per evitar la independència de Catalunya».