MEDI AMBIENT

Es presenta a Barcelona el 1er manual del món sobre l'hàbitat de la franja marina

Extracte de la Cartografia i Manual dels hàbitats litorals © Generalitat de Catalunya
Extracte de la Cartografia i Manual dels hàbitats litorals © Generalitat de Catalunya
La zona de confluència entre el mar i la terra és rarament estudiada, malgrat el seu interès per anticipar l'acció negativa de l'home. La Generalitat de Catalunya presenta la cartografia dels 900 km de costes sud-catalanes, amb un mètode únic i exportable.
La Generalitat de Catalunya ha presentat el 27 de maig a Barcelona el primer manual del món dedicat a l'hàbitat marí que voreja les costes sud-catalanes. Aquesta «Cartografia i Manual dels hàbitats litorals» és pionera ja que conté un nivell de precisió ordinàriament aplicat a l'àmbit terrestre. Registra dades sobre l'organització espacial de la flora i fauna litorals que frenen l'impacte de les onades. La zona fronterera entre terra i mar, situada a només 1 metre de profunditat i 13 metres d'ample al màxim, ha estat estudiada en tots els detalls. Aqueix espai d'11 km² sumats presenta una «gran importància per la diversitat de la flora i de la fauna que hi habita», destaca la Generalitat, que insisteix en la «representativitat de la qualitat de les aigües (...) molt impactada per l'acció humana, i fins ara gens estudiada».

Limitar la «pressió de l'activitat humana»

Aquesta cartografia abraça 900 km de costes, des la platja de la punta de l’Ocell de Portbou, en continuïtat de Cervera, fins a la platja Sòl de Riu d’Alcanar, al sud de les comarques de Tarragona. És fruit d'una col·laboració entre el departament del Territori i Sostenibilitat català i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, emanació del Consell Superior d'Investigacions Científiques espanyol. Les dades reunides seran «claus per a la gestió costanera i la conservació» de cara als canvis provocats sota la «pressió de l'activitat humana». La metodologia desenvolupada, batejada amb el nom de CAT-LIT, és fàcilment adaptable a les costes d'altres mars i oceans, com els més «altament vulnerables», ressalta la Generalitat. Entre els efectes imprevistos pels científics, diverses espècies d'algues suposades desaparegudes en els anys 1960 han estat identificades.