MEDI AMBIENT

Pavelló blau 2015: Banyuls torna i Cotlliure queda fora

Banyuls de la marenda, Rosselló © Marc Albert
Banyuls de la marenda, Rosselló © Marc Albert
El municipi de la Costa Vermella no havia publicitat la pèrdua de la distinció que lloa la qualitat de les seves platges. Torna a la classificació dels Pavellons blaus 2015, que s'ha publicat aquest dimarts 19 de maig. No obstant, Cotlliure continua fora.
La classificació 2015 dels Pavellons blaus, divulgada aquest dimarts 19 de maig, afecta 166 municipis segellats, o sigui 396 platges. Aquesta distinció que saluda una bona gestió de l'entorn natural, de les deixalles i de l'aigua, permet la tornada de Banyuls de la marenda, ja exclosa el 2014. Si els municipis que han perdut el segell eviten publicitar aquest retrocés, la Fundació per a l'Educació al Medi Ambient a Europa, gestor del Pavelló blau, obeeix a la mateixa discreció. La llista exhaustiva dels municipis nord-catalans recompensats inclou així Banyuls, Portvendres, Argelers de la marenda, Sant Cebrià, Canet, Torrelles, Santa Maria i el Barcarès. Cotlliure, la perla de la Costa vermella, i Cervera, no han honorat tots els criteris exigits. Entre els ports esportius del Rosselló, la classificació distingeix Argelers, Portvendres, Sant Cebrià i el Port Sant Àngel del Barcarès.

Exigències més enllà de la qualitat de l'aigua

L'obtenció del pavelló descansa particularment en la qualitat de les aigües de bany, que experimenten cinc controls cada temporada. La presència d'un punt d'aigua potable, de contenidors d'escombraries a les platges i d'un dispositiu de col·lecta selectiva d'almenys tres tipus de deixalles també són considerats, així com cinc accions d'educació al medi ambient, portades pels ajuntaments. El Pavelló blau, que celebra el 30è aniversari, rep cada cop més candidatures. Adoptat per 47 països, veu Espanya arribar al capdavant, per davant de França i Grècia.