ECONOMIA

Tolosa de Llenguadoc i Barcelona volen TGV-AVE més barats i més ben adaptats

El conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, amb el president de la Regió Migdia-Pirineus, Martin Malvy. Tolosa, 8 d'abril de 2015 © Generalitat de Catalunya
El conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, amb el president de la Regió Migdia-Pirineus, Martin Malvy. Tolosa, 8 d'abril de 2015 © Generalitat de Catalunya
La Regió Migdia-Pyrénées i la Generalitat de Catalunya han posat a estudi el pla de finançament d'una nova família de trens transfronterers. Aquests combois més accessibles farien servir la línia d'alta velocitat Perpinyà-Barcelona, però adoptarien horaris realment adaptats als viatgers.
Al moment que la qüestió del TGV-AVE és acaparada a Catalunya del Nord per una eventual estació addicional a la de Perpinyà, una idea arriba del Sud. El 8 d'abril, la Generalitat de Catalunya i la Regió Migdia-Pirineus van coincidir en una idea de dinamització. El conseller català de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, reunit amb Martin Malvy, president de la Regió Migdia-Pirineus, va suggerir un servei de trens regionals que utilitzaria la Línia d'Alta Velocitat (LAV). Aquesta alternativa als TGV clàssics «adaptada a les necessitats reals» suposaria uns « preus competitius» per a encertar-se, segons Vila. Els horaris actuals entre Perpinyà i Barcelona, poc pràctics, s'han de completar per «unes relacions eficients i regulars». Més trens, mes bé de preu, enllaçarien millor les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Perpinyà, Narbona, Carcassona, Montpeller i Tolosa de Llenguadoc.

Un acte important de l'amistat Barcelona-Tolosa?

Per a implementar aquests combois interciutats, un pla de negocis serà posat a estudi en els propers mesos, segons una decisió presa pels Srs. Malvy i Vila. L'aposta significa «sumer esforços» per a « coordinar el transport públic en l'àmbit regional transfronterer», segons Vila. L'experiència positiva portada entre Girona i Barcelona, on circulen trens de tipus "Avant", menys ràpids que els AVE espanyols, és citat com a exemple pel govern català, que espera veure néixer aquesta fórmula a partir del 2016. Comprovant el gran èxit dels TGV transfronterers que connecten França a Bèlgica i a Alemanya, tot sembla subratllar la pertinència del projecte. Entre els paràmetres majors representa el canvi administratiu esperat l'1 de gener de 2016, quan Tolosa de Llenguadoc assumirà el poder de decisió en els grans projectes de la futura gran regió que reagruparà el Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus. La sòlida amistat entre Tolosa de Llenguadoc i Barcelona hauria d'intervenir com a suplement d'un interès econòmic que convé mesurar. De passada, el fort dèficit del consorci franco-espanyol TP Ferro, gestor del tram Perpinyà-Figueres de la LAV, podria trobar un inici de solució.