MEDI AMBIENT

Ségolène Royal dóna suport a transició energètica a Catalunya del Nord

Ségolène Royal, ministra d'Ecologia, Sostenibilitat i Energia © Gouv.fr
Ségolène Royal, ministra d'Ecologia, Sostenibilitat i Energia © Gouv.fr
El programa estatal per a la transició energètica, promoguts per la ministra d'Ecologia, Ségolène Royal, selecciona cinc mancomunitats o municipis nord-catalans. L'Aglomeració Perpinyà Mediterrània i l'Hotel d'empreses del Consell general, a Ribesaltes, rebran 500.000 euros.
La transició energètica inclose en el programa presidencial de François Hollande s'esbossa a Catalunya del Nord. Aquesta iniciativa global portada per Ségolène Royal, ministra d'Ecologia, de Sostenibilitat i d'Energia, va ser objecte d'ofertes públiques, el setembre de 2014. Un conjunt de 528 candidatures ha estat rebut pel ministeri a nivell estatal, 75 per a la gran Regió Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus. Entre 212 rebuts, els resultats, comunicats el 9 de febrer, revelen l'admissió de cinc administracions de Catalunya del Nord al programa "Territoris amb energia positiva i creixement verd" (TEPCV). Perpinyà Mediterrània Comunitat d'Aglomeració (PMCA), el País Pirineus Mediterrània, al voltant de Ceret, i el Parc Natural Regional del Pirineu Català són al·ludits. La categoria "Contracte local de transició energètica" concerneix l'Espai Empreses Mediterrani del Consell general nord-català, a Ribesaltes, i el Municipi de Montner, que forma part de PMCA.

La transició energètica comença al nivell local

Els TEPCV, que hauran de seguir les pautes amb l'assessorament de l'Estat per tal d'optimitzar la seva relació a les energies, es convertiran en "territoris d'excel·lència de la transició energètica", segons les paraules de la ministra. Seran dotats d’una ajuda de 500.000 euros per finançar els seus projectes, a través del fons especial per a la transició energètica, dotat de 1500 milions d’euros fins a 2018. Royal considera que les administracions locals són indispensables per "lluitar contra el desajust climàtic".