La Clau
La Catalunya del Nord és ara una plaça forta del rock ?

La Clau : Lionel, ens parles del teu antic grup, “Les Bellas”… D’on ve el seu nom ?

Lionel Laminana : “D’ençà de qualques mesos, el grup ja no existeix. El componien de 2 antics de l’exgrup Les Gardiens du Canigou i dues amigues. La paritat home-dona perfecta. Sobre el nom, es tracta és clar d’una guinyada a la mítica fabrica de figures de nines perpinyanenca Bella, tancada el 1984. Cercàvem quelcom cosa de no massa clàssic en la imatgeria rock, que ens defineixi també com a habitants d’aquesta regió. Tocàvem en l’estil punk garatge 60es, nos agraden els Sonics, les compilacions Back From. The Grave, els Cramps. etc”.

Tu que té també has creat la botiga Vynil Maniac i que treballes avui a la FNAC, com expliques la permanència d’aquesta escena a Perpinyà, des de fa 30 anys ?
“És veritat que els estils clàssics anglosaxons dels anys 60, Ska, Soul, garatge punk, sempre s’han mantingut a la regió, gràcies a grups, vetllades, afeccionats de discs vinil i ben segur col·leccionistes, sales de concerts etcètera. Encara que les tendències musicals més recents cohabiten i són àmpliament representades”.

Penses que les nostres comarques sedimenten o fossilitzen la música dels decennis passats, més que altres llocs?

“Pensi que sí, per l’allunyament de París, de Londres o Nova-York, llocs de decisió del món de l’espectacle, altres elements culturals, però és el subjecte d’un llibre sencer. Emergeix ací d’ençà de molt de temps, diverses generacions en fet, unes ganes fortes d’expressar-se, de dir que s’existeix i que s’és aficionat de bona música. Aquestes sonoritats 60es són bases conegudes de tots els músics, han creat una identitat musical local que imposa a França ara. Si s’evoca Cali o els Hushpuppies , els Sonic Chicken 4 actualment, Pasqual Comelade, els 100 grammes de tête i n’oblidi, Déu li’n do els nostres grups figuren en bon lloc en els editors i els promotors d’espectacle. Les nostres particularitats s’han tornat una força. Perpinyà ha esdevingut un petit Bòston o Seattle, llocs majors del punk rock als Estats Units, les històries econòmiques i cultuals de les quals han afaiçonat la ciutat, com Rennes, Bordeu (Noir Désir), Saint Etienne (Mickey 3 D) a França. Pensi que l’aspecte geogràfic té un paper important, la proximitat del mar, de la frontera . Hom se desplaça des de fa molt de temps per veure concerts a Barcelona i Tolosa també. I no oblidem pas el costat festiu dels joves d’aquest racó de món. A cada generació, aquí, nos agrada de divertir-nos”.

Referències àlbum : Les Bellas – “Les Bellas” – 2005 – Profet records.

Comparteix

Icona de pantalla completa