La Clau
Visa pour l’Image desacreditat per una exposició falsa

El festival internacional de fotoperiodisme Visa pour Image de Perpinyà i el seu president Jean-François Leroy, un vigilant francès d’informació provada, convincent i il·luminadora sobre el nostre present, han estat enganyats. La darrera edició del fòrum fotogràfic de premsa va presentar una exposició de composició, totalment imaginada pel seu autor. Aquest fals artista és Jonas Bendiksen, un fotògraf noruec que va presentar “El llibre de Veles” en una projecció a l’aire lliure a Campo Santo el 3 de setembre.

Visa pour l’image, aviat serà anacrònic?

Tot i els comentaris elogiosos del revisor nomenat i del director de l’esdeveniment, aquesta sèrie de fotos és una obra mestra de notícies falses. El seu autor, que es va pronunciar molt honestament en una entrevista amb la seva agència local, Magnum, va revelar que totes les fotografies presentades eren falses. El seu divertit esquema és explosiu, ja que desmitifica Visa pour Image, un festival possiblement cansat i obsolet.

Aquesta falsa exposició va quedar sota el radar de la companyia parisenca 2e Bureau, organitzadora del festival, i del públic segur. El geni del seu dissenyador es basa en la comprensió dels temps. De què va ? El 2016, durant la campanya electoral per a la presidència dels Estats Units, la ciutat del nord de Macedònia, Veles, es va convertir en un lloc de fabricació d’informació falsa amb objectius estratègics. Jonas Bendiksen, obsessionat amb la qüestió de les notícies falses, es va preguntar després sobre els fets tal com són i sobre els mitjans per verificar-los. Al lloc, va fer fotografies d’oficines, paisatges i habitatges buits.

Aquesta evidència ocular va ser suficient per alimentar les ganes de denúncia del festival, després de la manipulació de les imatges en 3D, amb la sol·licitud abundant d’intel·ligència artificial. El que sorgeix és un interrogant abismal sobre el veritable i el fals, el veritable-fals o fins i tot la idea que les coses s’han fet, quan la ideologia pren el lloc d’un prisma.

En resposta a aquest sorprenent engany, Jean-François Leroy, director de Visa pour Image, va esmenar “Cap sistema és perfecte […] i els nostres equips no poden afirmar ser infal·libles. […] La insolent audàcia de Jonas Bendiksen ha elevat, per bé o per mal, el problema a un nivell que no s’hagués pensat possible. La nostra responsabilitat envers la indústria del fotoperiodisme i el nostre públic és tenir aquest debat a Perpinyà al proper festival.

Llegiu també:

Programació de Visa pour l’Image Perpinyà 2021

Comparteix

Icona de pantalla completa